Monday, October 25, 2010

YEAH..!! MY 1ST AWARD


wahhh....dapat award gitu...mula2 cam xcaya pulak....ada juga orang nk bagi award kat ida kan..ye la...baru je buat blog ni lagi pun followers pun x ramai..sampai baca 2 3 kali jugak la comment dari kucincomey.. thnx dear...terharu sgt...


so bagi melengkapkn penerimaan award ni..kena la ikot syarat2 yg dikenakan...


 1.   Thanks the person who give you this award 




2.   Link that person at your blogroll

  • dah link dah pun... ^_^



3.    Spread to 15 blogger which you think awesome
        - sangat suka mereka2 ini sebab mereka adalah b2b yang awesome n comel....



4.   Tell 7 things about yourself

  •  sangat sayangkan my sayang..tahap cinta mati la ni....terok tul la kn...
  • sangat suka bercerita dengan my sayang even kadang2 nampak dia cam bosan...lantak la..janji dapat bercakap dengan beliau...lalalala~~ 
  • sangat xcited dengan alam yang bakal ditempuhi...pantang nmpak barang kahwin terus berenti tengok dulu....
  • sangat suka tangkap gambar...pantang nampak camera..terus cam kena swan camera..hihii
  • sangat suka tengok baju-baju cantik...tengok je la kn, nk beli xmampu lg pun baju dah penuh dah almari, mesti kena bising lagi dengan mak kalau lepas keluar nampak beg plastik kat tangan...wlupun dalam beg plastik tu tuala lap peluh...huhuu
  • sangat suka shopping....tipu la kalau ada orang cakap xsuka shopping kn...
  • sangat simple orangnya...pakai jer pa yang ada...janji selesa n comel..hihiihih

Sunday, October 24, 2010

PRE-WEDDING

sekarang ni dah jadi trend pulak buat pre-wedding b4 kahwin kn...so ida ni pun nak la jugak buat...harus la..orang buat kita pun nak buat jugak (sgt gedik kn) tapi yang beza nya....ida buat yang simple dan yang penting xlebey dr bajet okei...

terus la bertanya kat amir..dia nk buat or x...sebab amir ni susah ckit klu nak bergambar...tu la bley jer kira dengan jari berapa keping jer gambar dia dgn ida...perasan hensem la tu..nyammpahhh....huhuhu....

so amir pun mtk la ida usul kn cadangan yang nk buat cmna...lg 1 amir ni dia nak taw dulu sebelum nak buat keputusan sbb takot makan diri sndiri nnt...hhihihih...takot pulak la kn ida mtk buat yang macam2..besa la dapat awek yang otak x center ckit kn...naseb la...hahahahha

berikut adalah cadangan yg dicadangkn (dah mcm nk presentation pulak kn)

cadangan pertama ambk kt atas bukit br la nmpk awan biru cm gini k...suka sgt..
2nd pny cadangan ambk kt area BB...cun gak kn....
akhirnya...amir memutuskan kedua-dua cadangan ida tidak boleh diterima pakai sbb yg 1st tu kn nek bukit..letih kata nya...yg 2nd tu pulak lg2 la dia xnak sbb tmpt ramai sgt org, nmpk pulak kt kengkawan dia,maw jd bahan mengata setahun...kecewa terus bila dengar cmtu...baru nk xcited...
dh tu amir pun ckp senang2 dah ida nak kt atas bukit sgt kita g BUKIT TINGGI...aik...mcm mn pulak x bley ingt tmpat tu (-_-")...cantik okei tempat tu...so mood mula berubah...terasa sgt happy..thnx sayang coz layan perangai i yang mcm2 ni...hihihii

kalau buat cmni pun nmpak cm best jugak...santai jer...jgn gedik santai sudah...hihii


(dlm gmbr tu jugak la tuan pny gmbr)

tapi ida tetap nak kena ada belon yang colorful tu n yang terbaru tengok FB saupixahmad ternampak la pulak buih sabun yang besar2 tu...errmmm...mmg menarik kn.....I LIKEEEE.....

Saturday, October 23, 2010

BILA MALAM MENJELMA~~~

tengok entry pun dah taw cm scary je kn kn....hehehehe...bukan pe.....sejak 2 3 mejak ni...time malam nak tido tu mesti bila dah tutup lampu nek atas katil tapi mata xbley nak lelap...dah la esok nak keja....memang susah tul nak tido...otak ni macam2 dok fikir.........kadang2 tu bley smp termimpi2 pulak...tapi malam ni tido lambat sebab esok x keja...bley la kan...hihihii.....

memang semua orang camne ke erk???

tolong la kalau sapa2 ada cara bagi bley tido dengan nyenyak dan tenteram......iskiskisk..(buat sedey konon menangih simpati... ;p)

Wednesday, October 20, 2010

PELAMIN 3 BOX

suka2 ati jer kan nk bagi nama kt pelamin yang nk tempah nnt....ala....nk buat camna dh tu ja cara nk bagi smua org fahammm....xkan nak panggi pelamin my fairy tale pulak...mau abg zam tu garu kepala dia yg shine tu.....cuba bayang kan..bley gelak guling2 ni...hHAhahAHHahah...mampos klu dia taw...xmaw nya dia nnt nk bt pelamin aku...hambik kau..(-_-")

pelamin tunang dah taw dah buat cmna...pelamin sanding pun rasa dah taw dah nk mtk buat cmna...pelamin ni wajib la kena dengan tema kn...dah cakap nak buat pelamin bawah khemah harus la besar2 kasi penuh itu khemah baru la xnampak kosong sangat nanti...bila pakai 3 kotak hrus la nampak besar kn...dat way la tajuk entry sesuai sangat dgn pelamin yang ida nak tu....




mmg kena la dengan theme hari sanding nanti....tp xnak la pakai kerusi tu...xmuat kot...HukhuUkhuk...kerusi nak yang besar2 tu..yang tinggi2 tu..taw kn cmna...ala....yang
trend skarang org dok pakai la...sesuai skali dengan saiz masing-masing..hihihiihi

yg ala2 cm gini.....muat sgt ni..  ;P

I LIKE PANJANG.....

pe pulak la yg panjang tu kn...ish...ish...mcm2...tp yg panjang ni mmg cantik n dah menjadi pojaan hati ku...lalalala~~(bkn men suka lg kau erk)

sebenarnya panjang yang dimaksudkn tu hanya BAJU PENGANTIN ku yg cantik menawan tu la....hehehehe...dah lama dah suka tengok baju2 pengantin yang kain panjang2 tu tp xder la panjang sampai ke johor pulak kain tu.......sedang2 panjang je la....cantik sangat....jalan pulak atas red carpet...sejibik mcm queen elizabeth versi muda remaja...hihiiihi...

so selama ni dok men'google'kn diri tengok baju2 pengantin tiba2 pulak terjumpa la baju pengantin maya karin ni...terus sampai sekarang nk sangat buat baju mcm ni...simple n cute..mcm ida la kn..wahhh..perasan bley....

posing pun mst cam gini jugak nnt...  ;p

tp utk mr groom xder la pkai mcm husband maya karin tu....klu kawen kt italy ka london ka bley la pkai cm gini...xke pelik org kampung tgk pengantin laki2 pakai cm gini......mr groom pakai cm husband ann ni...hensem n smart....ooppss...hensem ker....??..oi...mst la hensem...lg maw tanya ka.....


so kami berdua sgt sesuai dan sepadan bagai tembikai di belah 2....tembikai manis ckit banding dgn buah pinang kn...hihihhii

Tuesday, October 19, 2010

CHECKLIST TUNANG DAY

disebabkn dis 1st tym umh ida nk bt majlis brtunang dan pasti yg terakhir...ye la sbb ida sorg jer anak pompuan kn..hihihii...so cm kalut ckit la...mmg xder pngalaman lngsung...ni pun byk bergantung kt kak ipar...beli barang hantaran nnt pun dgn dia la kot...ye la perhubungan jarak jauh ni mmg la ssh sgt nk bjumpa kn..kn la uruskn sndiri...lg pun bakal ku tu mmg sibuk sgt...kata nya nk pakai duit byk so keja pun kn byk la...ciannye....

btw tarikh tunang dh d tetapkan so skrg kn la sedia kn checklist utk hari tunang nnt...kn la senarai kn takot nnt lari bajet pulak....xder la nk bt grand2 pun tp meriah gitu....so here is my checkliast 4 my e-day....

  1. baju tunang package dgn make up - dis friday g booking
  2. mini pelamin - morrocon theme (bincang skali dis friday)
  3. photografer - thnx to my twin also my fren...untung nye ada sahabat cm korg...hihihii
  4. doorgift - kipas or sapu tangan ??errmmm...still pending
  5. room deco - dlm proses mncari (still in morrocon style)
  6. dulang hantaran / deco hantaran - akan brmula esok..!!! semangat....hihihi
  7. hantaran (from me to him)
  • sireh junjung
  • marshmallow
  • gula
  • cup cake
  • buah-buahan + rojak (penang style)
  • chocolate
  • potpourri
* cincin end of dis month br nk g cari dgn bakal ku itu....hope jmp la yg berkenan d ati....

Monday, October 18, 2010

MINI PELAMIN

bak kata org...kawen skali jer seumo idup klu pk bt pe pun tym kawen tu better bt...bukan pe..sbb nnt bkn bley kawen skali lg...xkn la pulak lps kawen nk nek pelamin...agak kurang siuman d situ...hihii


citer psl pelamin....1st sekali dok teragak2 jugak tunang nnt prlu ke x mini pelamin...ikot ati mmg nk bt...parents pulak ckp cm xprlu..kak ipar cm biasa mnggunakan ayat bwrna merah sprti di ats...huurrmmm...ntah la..tp rs cm nk bt gak la...tp bt sesimple mungkin...


 simple n sweet



or pelamin moroccon style...mmg dh lm teringin nk bt style cm gini tp lps tgk cik puan ann pny wedding, mmg cantik sgt...tp cik ann mmg marvelles sgt...pelamin ida juz simple sgt tp still in moroccon style....




nmpk cm meriah je kn....

Sunday, October 17, 2010

AWAL @ LAMBAT @ ELOK2 JER...

mengikut perancangan insyallah klau jadi hujung bulan march 2011 kami akan akad nikah n esok terus bt kenduri sbb bakal ku dok jauh...jauh pulak nk dtg 2 3 kali kn...bt skali kn senang jimat masa & duit.....

dilemma skrng ni...ikot kn skrg baru bulan 10 dlm 6 bulan lg la nk kenduri kn...so terpikir jugak sama ada prlu dh ker bt prsiapan sgala2...tp terasa mcm awal sgt....but takot nnt klu bt lambat2 x sempat pulak...or better bt dr sekarang....alahaaiiii....ssuh ati sungguh ati beta...hihihihi

tp skrg ni ada jugak la dok mnggoglekn diri tgk2 design yg suka n mmg dh ada dh pun sbnrnya...gedik kn sj bt ssh ati...huhuhu...tp serius mmg dlm dilemma gila skrg ni...


Saturday, October 16, 2010

MENCARI-CARI~~`

Tgk title utk entri kali cm pelik jer kn...mencari-cari apakah itu??wahhh...suspen ni...xkn mncari bakal suami kot..hihihi...xder makna nye nk cari len yg dok ada pun alhamdulilah....

actually kelmarin ari cuti, dari dok umh x bt pe terus cm rs nk g survey package2 pengantin...ikot kn awal lg tp memandangkan diri dh x tertahan.....sblm ni pun ada jugak la survey area2 KULIM...tp kelmarin pg area PARIT BUNTAR sempat la juga meninjau2 kedai pengantin kt situ....

yg 1st tu msuk2 mmg mesra gila "akak" kt kedai tu kn...tp lps discuss pny discuss..akhirnya pelamin yg ida nk mmg dorg bley bt tp kn tambah duit n bila ckp n cm len ckit kn tambah duit lg..dh tu nk buah pegang pun kn tambah duit lg...alahaiiii...bapak mahal....tu byk lg x mtk..so pe lg...ayat cm biasa..."klu jd nnt sy dtg len k"...tp kemungkinan besar x kot....hhuhu

ke 2nd kedai pulak...msuk2 jer kedai mula2 tgk owner cm sombong jer...takot pulak nk tny lebey2...tp lps bbrp minit owner tu rupa2 benggang kt staff dia yg dtg lmbt...tp still layan customer dia ni dgn baik la....btw owner bernama ABG ZAM...1st sekali pandang tu gelang dia...mmg besar x hingat...(sorry abg zam, sj curi2 tgk..hihihi)...so bincang pny bincang...last price yg abg zam offer mmg terbaek n boley dikatakn price yg paling rendah yg prnah ida dpt dr sblum2 ni....siap barang FOC yg mmg byk...kira brbaloi dgn harga yg dia bg...ati ni mmg dh nk la tp kn la bincang dgn bakal ku dulu kn.....baju2 kt kedai ni pun cantik2...pelamin lg la cantik....make up jgn ckp la...simple n sweet..suka sgt...kedai ni kt area teksi pekan baru parit buntar..SERAMBI MEMPELAI...so kedai abg zam ni akan dimasukkan dlm list kedai pengantin pilihan...

btw sblum terlupa...ingt nk kawen jer kn...tunang pun belum lg...kalut jer....sebut pasal tunang pulak...pakej yg abg zam tawar kn mmg paling murah kot rasa...mn x nye...baju tunang + make up baru RM 180...gila..mn nk dpt....so ingt nk ambk kt cni jer la utk tunang nnt...




Thursday, October 14, 2010

HANTARAN TUNANG

arini kt opis xder la byk sgt keje...so ape lg..dok menyembang la dgn kak ipar ku..tb2 pulak terkeluar dr mulut kak ipar ku.."ah....cmna dgn hantaran brtunang? dh taw ke nk bt cmna?"..trus tb2 terfikir psl tu...ingt lmbt lg kn..tp kak ipar ckp kn la bt awl2 nnt takot xsempat nk cr bahan nk bt gubahan tu...

so bermula la perbincangan d antara beradik2 ni....

1.   sekali tema cmna nk bt....
kak ipar bg cndangan bt dlm bowl kaca....barang2 yg nk bg semua msukkan jer dlm bowl tu....senang sbb family bakal suami ku ini org jauh...xyah la nnt berterabur pulak hantaran2 kt dlm bonet tu nnt....waahhhh....cadangan yg comey...suka2...

 bowl lebey kurang cmni la *ambk dr mr.google la..hihii


2.   kaler pe nk guna...
errmmm...tunang nnt ingt nk pakai bj kaler purple..so hantaran nk bt purple mix dgn putih....kt tepi bowl tu letak bunga mcm2 warna...so b'warna warni juga nnt...

 lebey kurang cm gini la..tp xder la byk sgt kaler putih dia...*ambk dr mr google jgak

3.   hantaran nk bg pe....
slalu nye tym tunang kn la bg bnd yg manis2...semoga sntiasa manis gitu bakal pengantin...hihihihi...pikir pny pikir...ida pun decide nk bg mashmallow, gula, cup cake, chocolate, buah2an (smua yg manis2 ni) n potpuri kasi wangi ckit n sireh junjung (wajib kn ada ni).... smua 7 bekas...xla byk sgt kn, kira sesuai la tym tunang ni...simple but cute...i likeeee....!!!

rasa cm dh xsabar pulak nk beli barang2 ni....pe lg....tggu gaji terus g cari barang2 nk bt bekas hantaran ni...bekas bt dulu..nnt dh dekat tarikh tunang tu br la masukkan hantaran yg nk bg nnt..klu letak awl2 takot xsempat jer nk tggu tym tunang mst dh ilang d mkn oleh anak2 buah yg kuat makan...hihihihi...

Saturday, October 2, 2010

T!PS

Tengah selak2 majalah PESONA PENGANTIN, tb2 terbaca la tips utk org yg nk btunang..so rs cm nk citer ckit la psl masalah yg sering dihadapi oleh bakal2 pengantin ni nk juga bg taw pendapat diri sndiri kn...(klu pendapatn org len xtaw la pulak kn)




  1. 1.    PERMINTAAN HANTARAN YANG TERLALU TINGGI

  • bagi ida...hantaran ni x perlu la mahal2 sgt...bkn pe...mmg la suka dpt duit byk kn tp lps kawen kena pulak menanggung hutang...lg la hidup pun x seronok...biar bersederhana pun xpe...lg pun bukan la nk menunjuk kt org pun yg hantaran kita mahal kn...
  • so bagi bakal suami ku, kamu jgn la risau..semua nya berpatutan sahaja nye...hihihii
          2.   KEWANGAN
  • mmg tym kawen nk pakai duit banyak sgt....dh la xbrp nk b'duit kn ida ni...hhihihi..tp hope cukup la nk bt kenduri..lg pun keluarga byk membantu...
  • mulai sekarang dh kn bt bajet utk seperti pakaian,lokasi, makanan, senarai jemputan, dan sebagainya. kn la bt senarai takot nnt terlebih bajet pulak kn n kalau bley kn survey awl2 butik pengantin yg mn lebey murah dan sesuai dgn bajet
  • yg penting sekali biar kenduri dapat memuaskan ati diri sndiri..bkn pe sekali seumo idup so ida nk rancang sndiri utk bg kepuasan...
         3.    PERGAULAN

  • tym bertunang mmg la xbley nk lebey2 kn...kakak ipar siap dh bg warning lg nnt tunang xyah nk kerap sgt jmp...bkn pe nnt hilang seri pengantin tu...aik..cmtu pulak...hihhii...tp klu ida ni mmg la jarang nk jmp...sebulan skali pun ssh...bakal ku tinggal di selatan,diri ku di utara..lg pun masing2 keja kn....
  • so persiapan kn la mncari dgn org len...bakal ku juz dtg cni bila merisik nnt yeee...
         4.   KOMITMEN


  • bila dh bergelar tunangan org nnt kena sedar2 diri ye cik ida...xbley la nk kluar dgn org len sesuka ati...bkn pe...kn la jaga ati n jaga air muka keluarga sama kn...mst tym tu rs len kn...ye la..kemana2 mst rs diri ni tunang org...huhuuu
  • so komitmen yg perlu ada utk org yg dh bertunang ni terutamanya org perempuan kena la setia dan tidak terima pinangan org lain..(ada ker..hihihi)
          5.   TEMPOH PERTUNANGAN TERLALU LAMA
  • ramai org cakap tym bertunang ni byk dugaan dan rintanganya so better pendekkan tempoh prtungan tu...bukan pe kang lama2 sgt nnt xberdaya pulak nk menahan dugaan2 tu.....
  • bagi ida n family ida sndiri pun xbg tunang lama2...paling lama pun 5 bulan...n bakal suami ku pulak dok jauh kn..klu lama2 nnt mcm2 pulak jadi...tp kita merangcang ALLAH yg menentukan...
Konkulasinya tempoh bertunang adalah satu tempoh persediaan dari aspek mental, fizikal, dan kewangan sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Dalam tempoh ini juga la, pelbagai dugaan dan ujian yang datang bakal mengukur kemampuan kita untuk mempertahankan ikatan yang dimeterai, selain membuktikan sejauh mana bukti cinta dan kasih sayang yang diungkapkan sebelum ini. Sama2 la berdoa perhubungan ini berkekalan hingga ke jinjang pelamin...aminnnnnnn