Monday, March 21, 2011

DIY - CORSAGE 4 MY FAMILY

xrancang pun nak buat corsage lain untuk family ida sebab ida dah buat dah sebelum ni, boleh baca entry ida yang ni

bila tengok ada bunga lebih yang amir bagi masa hantaran tunang aritu rasa cam xtaw nak buat apa...last-last datang la idea nak DIY corsage untuk family ida...ida buat 7 kuntum jer....sebab ada banyak ni jer pun...hhihiii....khas untuk ayah, mak, abg long, kak naemah, abang ngah, kak ina n adon....dan x lupa special untuk anak buah ida muaz & aqil....

corsage untuk family ida ni simple je...dan guna balik riben yang lebih-lebih masa buat bekas hantaran kawen ni....semua bahan-bahan ni kitar semula je pun....jimatttt....


masuk la jugak tema...krim pun krim la....
khas untuk si comel tu....comel kan....mak lang buat ni...hiihihi

Sunday, March 20, 2011

PRE-WEDDING

sebelum ni ada ada buat entry pasal pre-wedding ida ni....boley click sini

sekarang ida nak tunjuk gambar yang dah ida dapat dari arry...wahhh...sangat teruja taw.....ida dapat pe yang ida nak n lebih hebat lagi...thnx arry....hasil karya arry sangat la awesome.....

ida nak jugak berkongsi dengan semua...aritu letak yang blur-blur jer kan....ni ida bagi yang terang lagi jelas...hihiihi......bila tengok balik gambar-gambar ni rasa cam bahagia sangat....cewahhh.....  =D


photographer : azzahary
talent : amir & ida
location : padang kota lama, penang

bunga yang jadi props ida aritu tu pun masih tersimpan rapi dalam almari...buat kenangan...  =D

Saturday, March 19, 2011

S.T.D

nak jugak tempek kan gambar Save The Date ida ni....maw xnak tunjuk....ida buat sendiri tu...harus la tunjuk kan...hehehehehe.....

btw....simpan taw tarikh ni untuk ida....  =D

nikah : 25.03.2011
majlis bersanding : 26.03.2011
majlis bertandang : 10.04.2011


antara bahan-bahan yang digunapakai untuk pembuatan prop ida ni.....siap tertonggeng2 lagi buat benda alah ni....sebab tu gambar pun tertonggeng jugak...hihiihi.....tulisan S.T.D ida ni ambik idea dari tulisan "THIS TIME FOR AFRICA".....nak worl cup je kan....  =D

Friday, March 18, 2011

1 WEEK

 

seminggu je lagi ni.....i can't waittttt..!!!!!!

xsabar memang xsabar tapi makin dekat nak majlis makin macam-macam benda yang jadi..banyak sangat dugaan yang mendatang ni....

perkara yang paling best berlaku ialah......baju kawen ida xsiap lagi.....yaa......BAJU KAWEN X SIAP LAGI...!!!!! gila betul....dengar-dengar rasa cam nak meletup kat situ je...ada gila nak kawen lagi seminggu baju nak buat kawen x siap....jawap nya kawen pakai t-shirt n jeans je la nanti... 

waarrrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..tekanan.......
fuh...fuh....sabar-sabar...bertenang...abg zam janji ahad ni baju siap...klu xsiap jugak....isnin ida g bakor kedai dia....tunggu je la nanti......sabar lama dah ni...geram tul la...........

Thursday, March 17, 2011

BANNER AKU KE TU????

ida memang xberapa nak pandai sangat nak edit-edit gambar ni kalau takat nak tukar tone n adjust brightness boley la.....so ida decide untuk banner ida nak hantar kedai suruh orang tu tolong design kan....tapi.......sedey ni nak citer.....sangat-sangat sedey

disebabkan ayah ida kenal tauke kedai printing tu ida pun minta la tolong ayah ida hantar kat kedai tu n minta dia design sekali....ida ingat okay la...lagi pun memang ida nak design yang sangat-sangat simple....ida rasa kedai tu pun pandai design kan...

ida dah bagi gambar ari selasa lepas n petang tadi tanya la ayah kot-kot ayah dah hantar kedai ke belum...sekali dia cakap dah minta tolong orang opis dia hantar kedai sebab ayah ada kerja lain nak kena buat...n ayah cakap orang opis dia dah siap tolong design kan sekali...ida pun macam okay la....sekali buka pendrive tengok....rasa cam nak menangis pun ada.....bukan nangis terharu....tapi sebab ida amat la xberpuas ati...kalau design macam tu, ida rasa budak darjah 5 pun pandai buat jugak....aarrggghhhhhhhhh....tekanan gila....

ida xcakap la kat ayah yang ida x suka...tapi just cakap terlalu banyak benda sangat dia letak kat banner ni...nampak crowded sangat...ayah pun cakap yang ayah xpandai sangat bab-bab design banner ni, lagi pun orang tu la yang selalu design kan banner kat opis kalau ada apa-apa event....

ala...sedey la pulak dengar ayah cakap cam tu....ida bukan nak salah kan ayah ida...langsung xder niat nak salah kan ayah....maybe ida jugak la yang salah sebab x terang secara bertulis kat ayah ida....

ida taw ayah ida rasa cam xbest bila tengok muka ida berubah...terus ayah col tauke kedai tu tanya kalau dia print ke belum banner tu....sekali tauke tu cakap dah print dah....wattt?????dah print...adui.......rasa cam nak menjerit kuat-kuat je.....tapi pe nak buat nasi dah jadi bubur.....memang keciwa gila tahap dewa tertinggi ni......

so wat to do...pasrah je lah.......untuk ayah....ida xmarah pun kat ayah...ayah dah buat pe yang terbaik untuk anak ayah ni...ida hargai sangat.....thanks ayah......xpe...banner jer pun...janji ida kawen kan....  :) (ayat nak bagi sedapkan diri sendiri)....................................................

Tuesday, March 15, 2011

CUPCAKE??ERMMMM........

dulu ida pernah buat entry pasal nak cupcake nak digunakan sebagai pengganti wedding cake ida nanti...boleh click sini

tapi lepas survey harga cupcake...alamak ai.....bukan main mahal lagi...kira xjumpa lagi yang under RM300...tu baru 60pcs cupcake.....pulak tu yang hanya pakai icing je atas tu belum kira pakai fondant yang boleh buat bunga-bunga tu...lagi la mahal....bukan pe...rasa cam x berbaloi pulak....ye la...RM300 hanya untuk 60 orang makan....ye la kan..xkan nak potong 2 pulak cupcake tu....mesti sorang ambik 1.....ida ni kalau boley nak la boleh ramai orang makan.....saudara ida dah lebih 60 orang tu xkira jiran-jiran yang banyak tolong, xkan x bagi diaorang makan jugak kan......rasa cam xbest pulak nanti....

idea nak buat cupcake ni ingatkan murah la berbanding kek tingkat-tingkat tu....tapi lagi mahal ada la...ida ada tanya jugak kek 3 tingkat baru RM150...x ke dapat lagi banyak dari cupcake tu n separuh harga lagi murah...kek ala-ala macam kat bawah ni la....topping icing je atas tu....
sumber : google
so xtaw la macam mana ni.....belum decide lagi...maybe kena cari sponsor kot...hihihihi...ada x sapa nak sponsor...????hahahahhaa

*tengah dok buat entry ni ada pulak terdengar suara abang ngah mencelah "buat pa buat kek tinggi-tinggi kalau kek xsedap, p ja beli kek kat secret recipe tu...sah-sah taw sedap"... alahai....baru dok terfikir nak mintak dia sponsor....(-_-")

Monday, March 14, 2011

PHOTOSHOOT WITH ADON

kejadian ni semua disebabkan masing-masing xtaw nak buat apa kat umah n nak melayan adik ida ni yang kononnya baru nak up la dalam bidang photography ni...tu yang kemaruk sangat nak shoot gambar...sampai dah xdak model len, kakak sendiri pun okay jugak la....sek bek la yang kakak tu  pun sawan camera memang kena la adik-beradik ni...hehehhee....dah tu tengah-tengah ari rembang pulak tu...sabar je la.....

pose bajet comel wajib ada..  =D

Thursday, March 10, 2011

GUEST BOOK DESIGN

baru je dapat design guestbook ni terus update kat blog kan....sangat la xsabar...hihihihi

orang yang bertanggungjawab untuk guest book ida ni adalah OP ida sendiri.....ida minta dia buatkan guest book ida sebab ida xreti nak DIY...hehehe...bagi orang buat senang, xyah nak fikir dah..lagi pun ida percaya dengan arry ni sebab hasil kerja beliau memang awesome....

gambar ni ambil dari pre wedding ida dulu....ida suka sangat.....so guestbook ida dalam process...ni baru cover depan je pun....nanti yang datang majlis ida jangan lupa tinggal jejak anda kat guest book ida ni erk....  =D

 sumber : FB arry

lepas ni kena la memikirkan deco untuk meja guest book pula la.....idea...idea...

Wednesday, March 9, 2011

KASUT BERTANDANG

kenapa kasut bertandang ja yang ida cari kan...mesti semua tertanya-tanya..(ada ke nak tanya kan)...hhehehe....sebenarnya macam ni.....(cer citer...cer citer)...kasut untuk nikah n resepsi ida dah masuk dah sekali dengan package baju pengantin n dengan baik ati nya abang zam sebagai vendor ida tu nak buat kasut untuk ida dengan guna lebih kain lace kat baju ida tu...kira nanti sepadan la baju n kasut ida tu...so memang ida xyah fikir langsung dah...

tapi bila ida pergi cari baju untuk majlis bertandang ida, ida ada try jugak kasut kat butik pengantin tu tapi xdak pulak size kasut yang sesuai dengan ida...almaklum la kaki comel...so cam mana pun terpaksa la cari sendiri kasut ida time bertandang nanti....

ikut ida ni, xmo la nak beli kasut yang nampak sangat 'kasut kawen' tu....sebab nanti pakai sekali je lepas tu xkan pakai la...lagi pun segan la pulak nak pakai nanti...so ida decide nak cari yang cantik tapi xmacam 'kasut kawen' sangat....

dah banyak tempat dah ida cari...kalau yang grand, grand sangat...yang simple, simple sangat...yang dah cantik, dah berkenan tapi bila pakai kaki sakit pulak....memang susah sangat nak cari kasut ni...

tapi last week time jalan-jalan dengan dayah, memang objektif nak cari kasut pun...1st g cari kat queensbay mall...dalam sebesar-besar mall tu, satu pun xberkenan di mata dan dihati ida....dah tu rasa cam nak fed up pun ada jugak....dah tu ajak dayah gi 1st avenue...hasrat ati nak g jalan-jalan ja kat situ..almaklum la baru buka je mall tu..tapi dalam dok jalan-jalan tu terjumpa la satu kedai kasut ni...masuk je kedai tu...ternampak la kasut yang agak bling-bling...try pakai...sangat cantikk....sukaaaa......alhamdulilah....akhirnya dapat jugak kasut yang diimpikan selama ni...walau xsemahal mana janji cantik n selesa dipakai.....

bukan 1 ida beli, tapi 2 pasang...ish...ish...tu ada niat ati nak beli lagi satu..selamat cepat sedar diri...kalau x memang dah selamat dah duit ida kat kedai tu.....tapi sampai sekarang teringat lagi kasut yang ida suka tu(bukan kasut nak buat kawen pun)...macam mana pun ida sangat berpuas ati dengan kasut yang ida beli ni....kalau boleh nak tido pun pakai kasut ni..... =D

tunjuk sikit je la dulu.....agak bling2 jugak la kan..  =D

Tuesday, March 8, 2011

YEAH...I GOT IT

entry kali ni ida nak share sikit perkara yang kita kena buat semasa penyediaan document nikah ni....

langkah-langkah yang perlu kita buat :-

 1. kita kena dapatkan borang kahwin dekat pejabat agama daerah masing-masing....bayar RM1.00 untuk borang ni..make sure perempuan dapat borang 2 taw...
ni borang kahwin ida
2. dah menjalani kursus kahwin dan telah mendapat sijil kursus perkahwinan...dah dapat tu jangan liminate taw sebab nanti time nak berurusan dengan pejabat agama, diaorang akan cop kat atas sijil kita tu....

3. menjalani ujian saringan HIV di kilinik kesihatan berhampiran...boleh tengok entry ni

4. dapatkan surat kebenaran berkahwin dari bakal suami kita
ni surat kebenaran berkahwin amir
5. isi borang kahwin tu dan sediakan:
     - salinan kad pengenalan sendiri dan pasangan
     - salinan sijil kursus perkahwinan
     - salinan kad pengenalan wali
     - salinan surat nikah wali 

6. lepas siap isi borang kahwin tu, bawa ke pejabat agama n jalani interview

time ida interview tu....xder la rasa cuak sangat sebab dah dapat soalan bocor kan....masuk jer jumpa tok kadi tu, terus tukar tune, jadi perempuan melayu terakhir...heheheh...yang best nya...tok kadi tu dah letak siap dah soalan bocor tu atas meja n suruh jawab solan 1 sampai 10....ida pun dengan gigih nya la jawab satu persatu...tapi tok kadi tu dok sibuk isi borang nikah...sampai ida langkau soalan pun dia xperasan...hahaha*gelak jahat.......sorry nye tok kadi nanti ida belanja tok kadi makan kenduri ida erkk....

7. selesai interview, bawak borang g kaunter, tunjuk kan IC, sijil perkahwinan n bayar RM5.00 untuk proses borang kita tu....

8. kena la tunggu 7 hari bekerja untuk dapat kan borang kebenaran berkahwin...

9. dah dapat surat kebenaran berkahwin tu, bawak g tok kadi tempat kita nak bernikah..

10. selesai sudah...tunggu hari nikah je la....hihihihii

alhamdulilah....semua document penting untuk akad nikah nanti semua dah settle dah.....besh...besh.....ida dah boleh kawen dah...xsabar dah ni...hehehhe....yeeppiiiiiiii..........^_^

Sunday, March 6, 2011

GIRLZ WEEKEND

sangat happy bila dapat keluar berfoya-foya dengan kawan kan...ni la kawan bek ida DAYAH..ada ramai sebenarnya tapi semua masih belajar lagi...tinggal la kami berdua ja yang boleh berfoya-foya...yang lain semua ada ucapan untuk anda...STUDY ELOK2, JANGAN JELEZ SANGAT K.....hehehe....  =D

1ST WEEK - Sunway Carnival

sampai je terus lapar terok tapi konon xmo makan nasi la, tapi bantai makan sushi dekat 5 piring...xagak-agak kan....tahap kenyang gila...

lepas masing-masing perut dah kenyang, dayah dengan rasa teruja nya ajak g karaoke kat tingkat atas sunway carnival tu....kami berdua nyanyi sampai 3 jam...nak sangat......tapi bila nyanyi lama-lama rasa cam sedap pulak sora ida ni...hahahahahah....perasan boleyy..... :p
xbanyak pun kami makan...sikit jer kan
perut kenyang muka ada senang
kalau tengok camera tengah nyanyi pun boleh pose okay...
saya la yang nak kawen tu.. ^_^


2ND WEEK - Penang Island 
objektif utama nak mencari kasut untuk majlis resepsi ida kat Klang..alhamdulilah objektif utama telah tercapai....nanti ida buat entry pasal kasut ida tu k.....

lepas tu kami pergi mydin nak cari yassin untuk majlis pertunangan adik dayah...sangat murah...10pcs baru RM8.00...terus rasa cam nak beli jer untuk bagi kat marhaban tapi xbeli pun sebab kena bincang dengan sponsor dulu... =D

yassin dah dapat terus ke little india nak cari kurma n kismis untuk majlis adik dayah tu jugak....memang macam-macam jenis kurma boleh jumpa kat sini..dari semurah-murah kurma sampai la semahal-mahal kurma...semua ada....kita pergi pilih n sedia duit jer la...

barang yang nak dibeli semua dah dapat perut pula lapar, so kami g lepak makan sotong kankung n laksa penang kat medan selera padang kota lama....terus teringat time dulu-dulu lepas SPM, tempat ni la ida dengan dayah selalu lepak...so macam-macam la citer keluar...tengok je berdua tapi bercerita dah macam ada 10 orang...hhihihihi..bila lagi kan nak dapat keluar camni ni kan....lepas ni xtaw la bila lagi boleh keluar berfoya-foya..huhuhu


ni kat area litlle india

lepak tepi tembok padang kota lama.....sambil tengok 'hamster' comel...eeeeiiii