Saturday, November 19, 2011

UJIAN BSP????

Ingat x aritu yang ida kena minum air gula (ujian MGTT)...pengalaman minum air gula memang okay jer...xder la pe sangat....so last week dah dapat result...n nurse bagi taw yang kadar gula dalam darah ida amat la tinggi...bacaan untuk 1st ambik darah 4.9 dan lepas minum air glukos terus naik 8.7....means memang naik banyak....bacaan normal lepas minum glukos ialah 7.8...dan ida dikategorikan dalam "KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG"........OMG...biar betik....rasa cam cuak la jugak....

Terus nurse minta ida buat ujian BSP...ujian BSP???ujian apa la pulak ni.....nurse terangkan...ujian BSP (Blood Sugar Profile) akan dibuat lepas buat ujian MGTT dan klu result lebih 7.8 memang akan kena buat ujian BSP ni....ujian ni untuk memantau tahap gula dalam darah....ujian BSP ni ida kena buat setiap 2 minggu sehingga la ida bersalin....so terima jer la...untuk baby ibu sanggup...janji baby sihat...

takut jugak bila dapat taw macam-macam kemungkinan kalau paras gula dalam darah tinggi....diantaranya...ibu mengandung boleh pengsan dan akan terus koma....dan kemungkinan besar baby akan dilahirkan pramatang....takut la jugak....so nurse pesan kena jaga pemakanan n nasi pun kena kurang jugak sebab nasi pun penyumbang besar untuk menambahkan paras gula dalam darah....sedey nya xdapat makan banyak-banyak...huhuhuu

berbalik ujian BSP yang ida dah buat untuk pertama kalinya....ujian ni nurse akan ambik setitik darah kat hujung jari..bacaan paras gula akan diambil...sehari kena 4kali ambil darah....dulu bukan main kedekut lagi nak bagi orang ambik darah...sebab bulan-bulan memang sentiasa keluar darah kan...hahahah...nah sekarang...memang keje ambil darah jer la....



Result ida untuk ujian BSP ni...8am(5.2), 10am(5.9), 2pm(4.9) dan 8pm(ida xsempat buat sebab OTW balik penang...boley???)....kira kebanyyakkan paras gula ida untuk hari tu okay la...paras normal adalah bawah 7.0.....untuk aritu jer....ida memang control gila makan...makan pun sikit-sikit...air manis xminum langsung...takut bacaan tinggi...kalau bacaan tinggi kemungkinan kena cucuk insulin pulak...arrrggg...takuttt....xmo...xmo.....

ni semua pengajaran untuk ida jugak..supaya xlayan sangat keinginan nak makan manis-manis...kena ambil makanan yang seimbang jer....tapi masa buat check-up lepas ujian BSP ida dapat taw berita yang agak memeranjatkan....apakah berita tersebut...tunggu next entry la pulak k...hehehe... =D

Monday, November 14, 2011

PERUBAHAN PADA DIRI

sejak-sejak mengandung ni....nafsu makan jangan nak kata la...memang teramat la besar...kejap-kejap g dapur...paling x pun roti gardenia 3 keping....nampak apa dalam TV semua nak....sampai suami xbagi la bukak rancangan masak-masak takot nanti dia yang jadi mangsa keluar g beli...tapi alhamdulilah...ida xde la mengidam pelik-pelik semua senang dijumpai....suami pun maw xtaw layan jugak la...walaupun kadang-kadang nampak xkeikhlasan ati tu, ada ida kesah...janji dapat makan....hahahahhaa

badan jangan cakap la...dah macam peguin pun ada....jalan pun dah makin slow.....maw x nye...dulu paling berat pun 55kg...sekarang cam x caya...baru 6 bulan dah naik 12kg....belum 9 bulan lagi ni...xtaw la nak naik banyak mana lagi.....hidung dan pipi semakin mengembang...nampak setalam muka ni....tapi alhamdulilah..masalah jerawat x menyerang sangat la....dagu dah bertambah lagi 1....cuma bayang kan...huhuhuhuu...sampai yang sedih tu...balik kampung adik-beradik sampai xkenal la....tergamak betul.....nak mekap pun cam malas-malas gak...klu nak g jalan-jalan tempek bedak jer....

bila badan dah besar dan berat...kaki dah semakin mengembang la...nampak cam bengkak jer..pakai kasut sarung pun rasa cam ketat sangat...dan kadang-kadang bila bangun tido tu betis jadi cramp....kejap je la rasa nye tapi sakit tu jangan cakap la....memang sakit....mak selalu suruh sapu minyak panas kat betis sebelum tido...ida kadang-kadang sapu, kadang-kadang tu bila dah naik katil malas dah nak turun balik ambil minyak...tu yang mendapat tu....huhuhu

yang terbaru.....perubahan kat leher...leher jadi hitam macam ada daki...gosok jugak time mandi tu tapi xberkesan pun....nampak sangat x cantik...pakai rantai pun lagi la ketara kehitaman tu....suami pun ada tegur...bila tanya mak...mak cakap memang time mengandung leher jadi hitam...nanti lepas bersalin...insyallah hilang la hitam tu....iye ke.....minta-minta la hilang....

dan perut semakin membesar...pembesaran yang memang luar biasa....kadang-kadang terfikir gak..perut yang dulu kecil molek jer (perasan la tu)....boleh jadi sebesar-besar tu....tu la semua kuasa Allah....dan alhamdulilah belum nampak ada tanda-tanda merekah sebab ida memang hari-hari lepas mandi akan sapu minyak zaitun kat perut....tu pun petua dari mak dan mak mertua.....

semua perubahan-perubahan ni dulu memang xpernah nak terfikir pun...sekarang ni bila dah lalui rasa cam betul gak apa yang selalu didengar kan.....tapi apa pun yang berubah kat diri ni....semua insyallah kembali normal lepas bersalin...berubah pun xpe demi kebaikan baby kat dalam perut ni.....janji baby sihat.......demi baby ibu sanggup.....ibu rela......  =D

gaya yang dapat menyembunyikan kekembangan dan ketembaman diri sendiri...  ;)

Friday, November 11, 2011

BOY OR GIRL????

jeng...jeng...jeng.......boy ke girl baby ida ni...sapa dapat teka..?? cer teka...cer teka....hehehehe

photo by : Rdont Halim

kalau girl boleh kawan dengan ibu....mesti banyak ibu beli banyak-banyak skrit kat baby...kalau boy pulak...boleh naik superbike dengan abah...helmet ibu dah standby dah tu....hehehhe....tapi mana-mana pun ida x kesah...janji yang penting baby sehat dan ceria...untuk kita-kita aje....  =D

Monday, November 7, 2011

PATUT KER....?

entry ni bukan berniat nak tutup periuk nasi orang atau apa-apa niat yang xbaik la...just nak meluahkan perasaan dan untuk dijadikan teladan untuk b2b yang lain.....

sekarang ni dah masuk 7 bulan dah ida berkahwin...tapi sampai la sekarang...album untuk akad nikah n majlis resepsi ida xdapat-dapat lagi....memang xpatut la kan....bila adik-beradik tanya...ida cakap x siap lagi...mesti diaorang akan cakap...gila lama.....dan memang tu pun yang ida rasa.....untuk resepsi sebelah suami bulan ke-4 dah siap dah....nak kata ida x bayar kat OP ida ni...ida dah bayar abes dah kot......selesaiii....xder hutang-hutang dah....

bila ida tanya kat OP ida tu...asyik kata minggu depan, minggu depan....dekat 5 bulan dok minggu depan tu la....nak kata sibuk...memang ida ada tengok gak FB dia...selalu ja ada job wedding len....tapi yang dahulu di dahulukan la kan....taw la..ida ni xdak la segak sangat tapi kalau sebab ida xsegak napa nak ambik gak wedding ida aritu....bila tangkap job untuk wedding artis xsempat 2 3 ari dah upload dah kat FB dia...xhinggat-hinggat punya banyak......bukan la nak bandingkan ida dengan artis tu tapi agak-agak la....orang len pun bayar kot....kalau x boleh buat cakap awal-awal xboleh buat.....bagi orang yang boleh buat...senang cita.....sampai dah xrasa teruja pun nak tengok album kawen ida tu....
so peringatan untuk b2b yang tengah mencari OP untuk wedding korang tu....selain tanya pasal harga...tanya jugak bila album korang akan siap n kalau boleh make sura ada black n white tentang tarikh siap album korang tu......ida dulu silap sebab xdeal awal-awal tarikh siap album.....menyesal sekarang pun dah x berguna....b2b yang len...baik beringat dari dah terkena k....

sekarang bila ada orang tanya pasal OP ida...bukan ida x rekemen...dia memang bagus...PR dia bagus....gambar dia cantik....tapi klu korang nak tengok album kawen korang lepas korang beranak.....sila la ambil khidmat dari dia..tapi kalau xnak...dinasihatkan....xyah la kot......ramai lagi kot yang bagus....  =D

sumber : google

Saturday, November 5, 2011

ALA....INGAT LEPAS...

ingat x dulu ida hampir-hampir kena minum air gula....??? ingat time tu memang lepas la...tapi bila kena g check up untuk minggu yang ke-24..bila timbang je...berat naik 5 kilo dalam 2 minggu...hahahha...gila ah....nurse pun sampai 2 kali suruh naik penimbang tu.....

lepas tu apa lagi...sah-sah la kena minum air gula....siap dikepilnya note kat buku merah i tu......  (-_-")

tujuan buat test ni...nurse tu cakap untuk nak menentukan sama ada ida ni ada kencing manis ke tak....means bila ida minum air glukos, terus dapat kesan penyakit kencing manis tu.....tapi kalau dah minum air manis mesti la ada gula kan dalam darah kita...errrmmm...still x berapa nak faham lagi....



siap dibesarkan "JANGAN LUPA".....hahahah
 bila dapat taw nak kena minum air gula...start nurse tu bagi note, memang ida stop minum air manis..takut gak klu ada kencing manis pulak kan...even mak ayah ida xde kencing manis......ida pun berpuasa la...malam tu memang sharp kul 10.00 berenti makan....tengok suami minum milo pun cam sedap je...tapi terpaksa la menahan nafsu....

keesokkan pagi tu, pukul 8 dah ada kat KK Telok Panglima Garang...nurse panggil ambil darah yang pertama....ngeri gak tapi muka tetap mantain cun..hehehe...pastu terus g minum air gula tu...

Mug yang dipenuhi dengan air Glukosa

Ini lah dia....air nya.....nampak menyelerakan bagi orang yang kehausan tahap maksimum
sebelum minum ingat manis gila la macam diwar-warkan di media massa sebelum tu...hehee..tapi bila minum tu...xder la rasa manis sangat...air gula nya pun xder la likat sangat..dan yang paling penting time tu memang ida haus sangat....so sekali hadap jer, terus habis....kalau bagi secawan lagi pun ida ON jer....ehehhee...lagi pun maybe mak ida selalu buat air teh '0' yang agak manis, so untuk air semanis ni...bagi ida okay jer.....

habis minum, nurse suruh tunggu 2 jam, tanpa minum atau makan...ala...xboleh makan lagi.....nak tunggu kat situ memang lama sangat...so apa lagi...cabut balik tido kat umah pun best gak.....sampai umah, sambung tido...

pukul 10.00 g balik klinik untuk ambil darah kali ke-2.....kali ni ambil darah...rasa sakit la sikit sebab ambil dia cucuk jarum tu kat sebelah yang first tadi kena cucuk....tapi yang penting, muka still maintain cun...hahaha

lepas je ambil darah....terus boleh balik....result untuk test ni, 14hb baru dapat taw...harap-harap lepas la...aminnnnn.......