Saturday, December 31, 2011

HARI TERAKHIR DUARIBUSEBELAS

Dah nak abes tahun dah....pejam celik pejam celik dah nak sampai tahun baru....dan yang pasti azam tahun ni alhamdulilah dah terlaksana...dah pun jadi seorang isteri...tahun depan apa pulak azam ida kan.....of course la nak jadi seorang ibu pulak....

Alhamdulilah.....kandungan ida dah masuk 8 bulan...kira sebulan lebih lagi la nak melahirkan ni...rasa sangat excited n dah x sabar dah nak jumpa baby dalam perut ni tapi bila nak memikirkan nak bersalin tu takut pun ada....huhuuhuhu.....next week check up lagi...best sangat bila dapat tengok baby masa scan tu....tengok mulut di buka tutup buka tutup...siap letak tangan lagi kat muka..malu la konon...macam ibu dia jugak...cewahhh....

ida baru jer start check up kat hospital swatsa....memang rasa lain sangat....layanan memang teramat la superd n doktor nya pun mesra alam sangat.....ida decide nak pergi sana sebab ida kena rujuk pakar pasal air ketuban ida yang banyak tu n doktor pakar nya kat Hospital Klang...suami ida xbagi ida pergi hospital sana tu yang dia bawa g hospital swasta tu.... 

ingat x entry ida pasal air ketuban banyak tu...click
doktor cakap air ketuban ida banyak sebab ida ada kencing manis semasa mengandung....hormon ibu mengandung lain dari orang biasa dimana insulin yang sedia ada dalam badan xdapat mengawal hormon yang dikeluarkan oleh uri dan makanan yang kita makan amat memperngaruhi hormon tersebut...macam ida ni insulin tu dah xdapat dah nak control paras gula dalam badan ida so doktor mintak ida control makan je..sebab baby ida dah terlebih besar sikit dari yang sepatutnya..kalau xcontrol makan jugak nanti ida kena cucuk insulin...memang xnak la.....

doktor jugak ada bagi taw risiko kalau ida xjaga makan ida....antaranya baby akan cepat besar n susah nak bersalin normal....dan bagi ibu yang ada kencing manis semasa mengandung ni baby masa minggu yang ke-36 akan kurang aktif dan jika perlu doktor akan paksa bersalin pada minggu yang ke-38 sebab takut baby mati dalam kandungan ....scary sangat bila dengar risiko2 dia kan.... 

ida dah pun start diet yang seimbang sekarang ni...ni antara menu yang doktor suggest kan untuk ida..boleh dipelbagaikan lagi la....

MENU
8.00am    - segelas susu campur quaker oat
10.00am  - wheat bread  dengan milo' O'
12.00pm  - semangkuk nasi, bayam masak air, ikan bakar
4.00pm    - karipap dengan horlicks kurang manis
6.00pm    - bihun sup
10.00pm   - segelas susu dengan biskut jacob oatmeal

nampak x banyak kali makan tapi dalam kuantiti yang sedikit supaya gula yang masuk dalam badan dibakar jadi tenaga....kira makan sikit tapi kerap.....kalau lapar jugak ida akan ambil buah, macam epal hijau atau oren....air kosong mesti rajin minum...sekarang ni ida kalau boleh memang dah xminum air manis...dalam kepala ni set cuma sebulan lebih sikit je nak tahan....lepas tu...siap la....hari2 makan gula...hahahhahahaa....memang x agak2 la nak balas dendam pun kan.....  (-_-")

Monday, December 12, 2011

TERUJA + TERHARU

sekarang ida dah 7 bulan dah mengandung so macam orang tua-tua pesan sangat molek lah time cam gini start beli barang baby....beli sikit-sikit xder la rasa cam banyak sangat keluar duit...sikit-sikit nanti dah sampai time bersalin tu insyallah completed la barang-barang baby nanti....

bila first time shopping barang baby ni....perasaan ni sangat la teruja...best sangat....ye la selama ni asyik beli kat anak buah jer tapi kali ni beli kat anak sendiri kan..tapi bila jer pegang baju baby tu, tengok kecik jer n ingat baju tu untuk baby sendiri tiba-tiba ati rasa terharu sangat...xsangka dah nak ada anak sendiri...sampai sale girl tu pun cam sedih jer tengok ida dok layan perasaan sorang-sorang time dok tengok baju baby tu...huhuhuhu

dan ni lah antara hasil tangkapan ida buat kali pertama menyoppingkan diri untuk barang baby ida....


semua ida beli yang siap baju dengan seluar sekali sebab tengah murah...dan yang penting pilihan warna boleh dipakai baby boy or baby girl...kira ambil langkah selamat...nanti bila dah keluar baby baru beli warna ikut baby apa nanti....banyak ida ambil yang 3-6 bulan sebab kak ipar pesan baik beli yang besar sikit kalau beli yang newborn tu sekejap je baby boleh pakai...baby cepat besar katanya....


kira boleh dapat 1 bag penuh dengan harga yang berpatutan amat berbaloi-baloi...tengah sale kan....lepas ni boleh sambung shopping lagi kat tempat lain pulak...almaklum la years end sale kan...selagi ada sale selagi tu la boleh shopping lagi...hehheheehe.....

Sunday, December 4, 2011

POLIHIDRAMNIOS

wahhh....begitu scientific sekali tajuk entry ida kali ni.....mesti teruja nak taw kan, kejutan apa yang ida taw lepas check up yang lepas...ada ker yang teruja di sana???...ada kan...hahahha...perasaan jer pun ida ni....

ok...berbalik kejutan dengan scientific entry ida ni...memang sangat berkaitan....POLIHIDRAMNIOS ni dalam erti kata orang melayu...air ketuban berlebihan....mula-mula tu cuak jugak dengar...siap doktor minta rujuk pakar bagai.....tapi bila ida tanya baby okay ke x..alhamdulilah doktor cakap baby normal....fuhhhh....lega sangat....

sebab tu la doktor cakap perut ida besar...memang pun...sampai bila jumpa orang mesti orang  akan cakap macam dah nak tunggu ari je nak bersalin....tapi alhamdulilah ida rasa macam biasa je just kadang-kadang bila jalan banyak sangat mesti kaki n pinggang sakit-sakit....nak buat camne kan dah memang suka jalan-jalan kan....lagi pun orang tua cakap elok kalau ibu mengandung ni banyak jalan..nanti senang nak bersalin.....amin....minta-minta la dipermudahkan.....

pasal punca air ketuban banyak ni ida pernah jugak dengar orang tua-tua cakap...xboleh mandi malam-malam sebab nanti air ketuban jadi banyak..ida pun ada jugak la ikut...nak kata selalu mandi malam xder pun...kul 6.30pm mesti dah mandi...so ida pun google la jugak pasal air ketuban ni...ni antara masalah kalau air ketuban banyak....

Masalah yang timbul sekiranya air ketuban banyak atau polihidramnios ialah:

1. Kedudukan bayi tidak stabil. Ini bermaksud bayi akan selalu bertukar-tukar posisi seperti songsang, melintang dan kepala di bawah.

2. Kandungan nampak terlalu besar, berat dan kesannya kepada tulang belakang amat ketara. Ini membuatkan kita berasa amat tidak selesa pada akhir-akhir kandungan.

3. Risiko pramatang tinggi kerana proses kelahiran boleh berlaku lebih awal. Anak pramatang mempunyai masalah masalahnya tersendiri.

4. Risiko pembedahan caesarean adalah tinggi kerana kedudukan bayi yang tidak tetap dan tali pusat bayi terjulur keluar sebelum bayi dilahirkan.

5. Polihidramnios dikaitkan dengan bayi yang mempunyai kecacatan. Ini boleh dikesan dengan ultrasound. Diabetes juga menyebabkan air ketuban banyak dan ini memerlukan ujian darah. Ini adalah beberapa masalah yang boleh timbul sekiranya air ketuban banyak. Air ketuban tidak dapat dikurangkan ketika hamil. Ada sekali sekala air ketuban terlalu banyak sehingga menyukarkan ibu bernafas, berjalan dan sebagainya. Maka air ketuban dikeluarkan daripada rahim dengan jarum seperti mengambil darah.



adoyaiii....banyak jugak risiko nya kan...maybe next week ida kena jumpa pakar kat Hospital Klang pasal hal ni...hope xder apa yang serius sangat.....doakan kesihatan ida dengan baby k...  =D