Thursday, March 22, 2012

BIRTH STORY


16.02.2012
Arini dengan semangat plus berdebar-debar nak jumpa doktor sebab doktor akan decide bila ida  bersalin...sebab ida kan ada GDM, doktor takut baby jadi besar sangat if tunggu due....maw x maw memang doktor akan induce if baby dah besar sangat...agak menakutkan...tapi yang best nye....bila ida sampai je...doktor ada kes n ida diminta datang keesokkan harinya....

Ala....baru nak buat drama suspen...kena la postpone berdebar tu esok...so bila dah xjadi jumpa doktor, rasa cam nak g jalan-jalan la...pakai dah cantik dah kan x kan nak balik umah pulak...ida pun dengan biras n adik ipar g la jalan-jalan kat One Utama bersambung ke Sunway Pyramid.......pukul 11 malam baru sampai umah......sakan tul berjalan nye

Kebetulan pulak...adik ida ada interview kat Damansara so mak ida dari penang pun datang la...alang-alang dah ada orang nak bawak datang kan...ingat esok boleh la check up bawa mak sekali....

17.02.2012

6.40am
macam biasa bangun nak subuh tapi rasa cam x selesa je...rasa cam basah2...terus je bangun nak g toilet...tapi elok je keluar bilik lepas je 4, 5 langkah dari pintu bilik.....ppllluuussshhhhh....dengan tiba-tiba air turun mencurah-curah...air ketuban ida dah pecah....banyak sangat...warna jernih je plus ada darah sikit...pe lagi...jerit panggil mak la...kecoh jugak umah pagi tu...satu umah bangun.....en suami dah siap tukar baju dah...nak hantar g hospital

mak ida suruh mandi dulu...dan ida pun memang dah xselesa dah...ida pernah dengar orang cakap kalau dah pecah air ketuban elok mandi dulu supaya senang bersalin...time ni xrasa sakit lagi la....lepas mandi siap-siap nak g hospital...en suami dah siap bawak masuk beg dalam keta n dah pun tunggu dalam keta...mak n MIL pun ikut sekali g hospital...dalam dok kalut-kalut tu...mak ida hanya sempat rendamkan akar fatimah dalam bekas air jer...telur ayam kampung ntah ke mana pun xtaw dah.....air zam-zam n kurma ida memang dah standby dalam beg dah....ingat nanti dalam labor room baru makan

7.15am
sampai kat hospital terus kena tolak masuk LR sebab dah pecah air ketuban...sambil pegang bekas air yang rendam akar fatimah....ingat nanti dah start sakit baru nak minum...masa dalam LR midwife minta tukarkan baju n masukkan ubat untuk buang air besar...xsampai 5minit terus ida rasa cam nak g toilet... g masuk toilet, terus je berak..dah selesai pembuangan besar tu, baring atas katil midwife pasang alat untuk pantau nadi baby n tahap contractions kat perut ida....time ni masih x rasa sakit pe pun...rilex lagi...


8.30am
doktor dengan begitu ceria sekali datang say hai..Dr Loo ni memang jenis ceria punya orang, rilex gila tengok dia macam xde apa2 pun...doktor buat VE..bukaan baru 1.5cm n masukkan ubat supaya jalan cepat buka...lepas setengah jam masuk ubat tu baru rasa sakit sikit...secara tiba-tiba...nadi baby slow...terus rasa cam cuak jugak....doktor cakap camner pun ida kena jugak bersalin arini...tapi alhamdulilah nadi baby back to normal after few second....klu x ke OT la ida jawab nye....

midwife dah drip masuk air kat tangan ida...buat pertama kali dalam idup ida ni la pertama kali kena masukkan jarum kat tangan ida ni dan dah xbagi ida makan or minum apa2....wattt???....dah la memang ida xmakan or minum apa2 pun pagi ni....sekian semua benda yang ida standby untuk nak makan dah xbley makan dah...huhuhuhu...dalam otak ni memikir jugak boleh ke nak push nanti...takut xlarat je...dalam hati memang berdoa banyak2...ayat kursi dengan doa Nabi Yunus memang xberenti ida baca..

11.00am
time ni contractions yang makin kerap...5 minit sekali...midwife datang check dia cakap contractions teratur dan cakap kalau xberanak lagi pukul 2.30pm dia akan masukkan lagi ubat...ok....ida rasa sangat xsabar untuk pukul 2.30pm sebab dah rasa sakit sangat dah ni....midwife tu offer untuk cucuk epidural tapi ida xmo sebab alhamdulilah ida still boleh tahan sakit ni even dah pegang2 dah tepi katil tu bila sakit....

12.30pm
ida dah sakit sangat dah...rasa nak kencing n berak bercampur baur...memang rasa nak teran je ni...awal2 midwife dah pesan jangan teran even memang rasa nak teran...tapi ida teran jugak sikit2 sebab memang rasa nak teran...pastu cakap kat midwife nak g toilet...dia cakap memang akan rasa macam tu...tapi ida nak jugak g toilet...dapat kencing pun xpe dah...so maid wife pun bawak la g toilet....time nak masuk LR balik midwife dengan baik hati bagi ida jumpa mak n MIL even hanya kat pintu je...time ni saat la sayu...dapat peluk kiss mak n MIL...

masuk balik LR..midwife tu buat VE lagi dan bukaan dah 8cm...terus semua siap2 untuk bersalin..wahhh...ida pun terus cam tiba2 sedar cam cepat pulak...maybe ida target pukul 2.30pm untuk masukkan ubat tapi ni dah boleh bersalin dah....midwife ada tanya jugak nak ambil gas x untuk tahan sakit...ida tanya balik rasa mabuk2 x nanti...dia cakap ada la jugak...terus ida xnak...ida kalau boleh memang nak bersalin normal....

1.30pm
doktor datang check dah buka 9cm dan dia dah cakap boleh start push...ahhh???..dah bley push???...waaa..ida dalam posisi baring n suami ida ampu kepala ida untuk ida push...bila sampai jer contractions terus doktor n nurse2 kat dalam tu suruh push...pakat sorak ramai2 dah macam pom pom girl dah......ida push semahu2nya la...teran tu rasa cam teran sembelit yang dahsyat....tapi still xkeluar baby lagi....tiba2 dengar nadi baby dah start slow...doktor dah minta siapkan bilik OT....ida time tu dah xlarat sangat dah...tapi bila dengar bilik OT jer, terus semangat datang balik...ida xnak kena bedah....doktor said kena vaccum sebab nadi baby dah slow...ida pasrah je, janji baby selamat...

doktor : ok....kali ni i nak u push sehabis boleh....i tolong u k...tapi u kena tolong diri u n baby u... (dalam nada yang begitu serius)

ida dapat rasa doktor masukkan sesuatu kat bawah ida tu...rasa senak jugak la...bila sampai jer contractions tu...ida push betul2...sampai x cukup nafas, nurse suruh lepas nafas pendek je n terus push lagi dan akhirnya....TADAAAA....keluar la baby ida tepat pukul 2.06pm....doktor panggil suami ida untuk potong tali pusat.....lepas potong jer....

doktor : congratulation....anda dah jadi bapa dah....(lor...dah macam perasmian la plak)

midwife letakkan baby ida kat dada ida...baby ida masih purple lagi time ni...xnangis pun...lepas dia orang jolok2kan tiub kat dalam mulut baby terus air dari mulut baby keluar baby pun nangis...semua berlaku atas dada ida...ida masa tu dah speechlees dah...xtaw nak cakap apa....dalam hati bersyukur sangat2....rasa cam xcaya itu anak ida.......tapi kejap je baby kat atas dada ida...diaorang bawak baby keluar kata nya kena bagi oksigen sebab bayi xcukup oksigen....ala....terus xsenang ati...takut jadi apa2 plak kat baby...sedihhh nyeee....masa doktor jahit, ida rasa pedih2 sikit je pun...ida dah xlarat sangat dah...doktor buat apa pun dah xambik port dah kat bawah tu....tapi still xsenang hati lagi...

lama jugak tunggu baby bawak masuk LR balik...masa dok menunggu baby kejap2 tanya baby camne...memang susah ati sangat2...bila tengok je diaorang bawak masuk baby...rasa lega sangat2...syukur baby okay.......ida stay kat hospital 1 malam..esok nya ida ngan baby dah boleh keluar....Alhamdulilah.....

Jatuh cinta pandang pertama....

gambar kenang sebelum keluar hospital......  =D

Thursday, March 15, 2012

PETUA MUDAH BERSALIN

Walaupun ida dah selamat melahirkan....tapi ida still nak berkongsi petua yang ida dapat dari saudara-mara ida untuk memudahkan bersalin...dan semua bahan-bahan  ni telah di sponsor dari pelbagai pihak...hehehehe....bah kata diaorang....kita berusaha tapi yang menentukan hanya ALLAH SWT...kena la jugak berdoa semoga dipermudahkan oleh-Nya......


Akar fatimah ni cousin ida yang bagi....dia dapat pun time ida nak bersalin tahun lepas...ada kawan dia beli dari Mekah....dia cakap rendam akar ni masa dah start sakit dan minum air rendaman tu...dan kita jugak boleh tengok akar ni mengembang...katanya akar ni kembang sama dengan kekembangan bukaan kita tu la....kira boleh cepatkan proses bersalin....akar ni nanti bila dah bersalin...dia kecut balik n kita keringkan dan boleh digunakan balik untuk anak seterusnya...seterusnya????.... (-_-")


Telur ayam kampung ni pulak mak saudara ida bawa dari kampung....katanya...nanti bila dah pecah air ketuban....campurkan telur ayam kampung ni dengan teh pekat...supaya nanti senang baby nak keluar...kira telur tu jadi macam pelincir la....

Air zam-zam dan kurma ni pulak kakak ipar ida yang bagi untuk bagi tenaga masa nak bersalin....katanya...minum air zam-zam ni dan makan buah kurma ni masa kat dalam labour room supaya dapat tenaga untuk nak push baby nanti.....

Wahhh...macam-macam yang nak kena ida ambik ni sebelum bersalin...hehehehe....time sebelum bersalin ada jugak ingat...kalau ambik ni semua.....kalau xsenang bersalin saja la....hehehe....

Alhamdulilah....ida dah pun selamat melahirkan....tapi nak taw apa yang ida sempat makan n x sempat makan....kena la tunggu entry selanjutnya....  =D


Monday, March 5, 2012

PRESENTING


Name : Mohammad Adib Zahwan
Meaning : beradab , sedap mata memandang
Birth Date : 17 February 2012
Mode of Delivery : Vacuum
Time : 2.06 pm
Weight : 3.23 kg
Length :  49 cm
My Doctor : Dr Loo Suat Chin
Columbia Asia Hospital - Bukit Rimau