Thursday, March 22, 2012

BIRTH STORY


16.02.2012
Arini dengan semangat plus berdebar-debar nak jumpa doktor sebab doktor akan decide bila ida  bersalin...sebab ida kan ada GDM, doktor takut baby jadi besar sangat if tunggu due....maw x maw memang doktor akan induce if baby dah besar sangat...agak menakutkan...tapi yang best nye....bila ida sampai je...doktor ada kes n ida diminta datang keesokkan harinya....

Ala....baru nak buat drama suspen...kena la postpone berdebar tu esok...so bila dah xjadi jumpa doktor, rasa cam nak g jalan-jalan la...pakai dah cantik dah kan x kan nak balik umah pulak...ida pun dengan biras n adik ipar g la jalan-jalan kat One Utama bersambung ke Sunway Pyramid.......pukul 11 malam baru sampai umah......sakan tul berjalan nye

Kebetulan pulak...adik ida ada interview kat Damansara so mak ida dari penang pun datang la...alang-alang dah ada orang nak bawak datang kan...ingat esok boleh la check up bawa mak sekali....

17.02.2012

6.40am
macam biasa bangun nak subuh tapi rasa cam x selesa je...rasa cam basah2...terus je bangun nak g toilet...tapi elok je keluar bilik lepas je 4, 5 langkah dari pintu bilik.....ppllluuussshhhhh....dengan tiba-tiba air turun mencurah-curah...air ketuban ida dah pecah....banyak sangat...warna jernih je plus ada darah sikit...pe lagi...jerit panggil mak la...kecoh jugak umah pagi tu...satu umah bangun.....en suami dah siap tukar baju dah...nak hantar g hospital

mak ida suruh mandi dulu...dan ida pun memang dah xselesa dah...ida pernah dengar orang cakap kalau dah pecah air ketuban elok mandi dulu supaya senang bersalin...time ni xrasa sakit lagi la....lepas mandi siap-siap nak g hospital...en suami dah siap bawak masuk beg dalam keta n dah pun tunggu dalam keta...mak n MIL pun ikut sekali g hospital...dalam dok kalut-kalut tu...mak ida hanya sempat rendamkan akar fatimah dalam bekas air jer...telur ayam kampung ntah ke mana pun xtaw dah.....air zam-zam n kurma ida memang dah standby dalam beg dah....ingat nanti dalam labor room baru makan

7.15am
sampai kat hospital terus kena tolak masuk LR sebab dah pecah air ketuban...sambil pegang bekas air yang rendam akar fatimah....ingat nanti dah start sakit baru nak minum...masa dalam LR midwife minta tukarkan baju n masukkan ubat untuk buang air besar...xsampai 5minit terus ida rasa cam nak g toilet... g masuk toilet, terus je berak..dah selesai pembuangan besar tu, baring atas katil midwife pasang alat untuk pantau nadi baby n tahap contractions kat perut ida....time ni masih x rasa sakit pe pun...rilex lagi...


8.30am
doktor dengan begitu ceria sekali datang say hai..Dr Loo ni memang jenis ceria punya orang, rilex gila tengok dia macam xde apa2 pun...doktor buat VE..bukaan baru 1.5cm n masukkan ubat supaya jalan cepat buka...lepas setengah jam masuk ubat tu baru rasa sakit sikit...secara tiba-tiba...nadi baby slow...terus rasa cam cuak jugak....doktor cakap camner pun ida kena jugak bersalin arini...tapi alhamdulilah nadi baby back to normal after few second....klu x ke OT la ida jawab nye....

midwife dah drip masuk air kat tangan ida...buat pertama kali dalam idup ida ni la pertama kali kena masukkan jarum kat tangan ida ni dan dah xbagi ida makan or minum apa2....wattt???....dah la memang ida xmakan or minum apa2 pun pagi ni....sekian semua benda yang ida standby untuk nak makan dah xbley makan dah...huhuhuhu...dalam otak ni memikir jugak boleh ke nak push nanti...takut xlarat je...dalam hati memang berdoa banyak2...ayat kursi dengan doa Nabi Yunus memang xberenti ida baca..

11.00am
time ni contractions yang makin kerap...5 minit sekali...midwife datang check dia cakap contractions teratur dan cakap kalau xberanak lagi pukul 2.30pm dia akan masukkan lagi ubat...ok....ida rasa sangat xsabar untuk pukul 2.30pm sebab dah rasa sakit sangat dah ni....midwife tu offer untuk cucuk epidural tapi ida xmo sebab alhamdulilah ida still boleh tahan sakit ni even dah pegang2 dah tepi katil tu bila sakit....

12.30pm
ida dah sakit sangat dah...rasa nak kencing n berak bercampur baur...memang rasa nak teran je ni...awal2 midwife dah pesan jangan teran even memang rasa nak teran...tapi ida teran jugak sikit2 sebab memang rasa nak teran...pastu cakap kat midwife nak g toilet...dia cakap memang akan rasa macam tu...tapi ida nak jugak g toilet...dapat kencing pun xpe dah...so maid wife pun bawak la g toilet....time nak masuk LR balik midwife dengan baik hati bagi ida jumpa mak n MIL even hanya kat pintu je...time ni saat la sayu...dapat peluk kiss mak n MIL...

masuk balik LR..midwife tu buat VE lagi dan bukaan dah 8cm...terus semua siap2 untuk bersalin..wahhh...ida pun terus cam tiba2 sedar cam cepat pulak...maybe ida target pukul 2.30pm untuk masukkan ubat tapi ni dah boleh bersalin dah....midwife ada tanya jugak nak ambil gas x untuk tahan sakit...ida tanya balik rasa mabuk2 x nanti...dia cakap ada la jugak...terus ida xnak...ida kalau boleh memang nak bersalin normal....

1.30pm
doktor datang check dah buka 9cm dan dia dah cakap boleh start push...ahhh???..dah bley push???...waaa..ida dalam posisi baring n suami ida ampu kepala ida untuk ida push...bila sampai jer contractions terus doktor n nurse2 kat dalam tu suruh push...pakat sorak ramai2 dah macam pom pom girl dah......ida push semahu2nya la...teran tu rasa cam teran sembelit yang dahsyat....tapi still xkeluar baby lagi....tiba2 dengar nadi baby dah start slow...doktor dah minta siapkan bilik OT....ida time tu dah xlarat sangat dah...tapi bila dengar bilik OT jer, terus semangat datang balik...ida xnak kena bedah....doktor said kena vaccum sebab nadi baby dah slow...ida pasrah je, janji baby selamat...

doktor : ok....kali ni i nak u push sehabis boleh....i tolong u k...tapi u kena tolong diri u n baby u... (dalam nada yang begitu serius)

ida dapat rasa doktor masukkan sesuatu kat bawah ida tu...rasa senak jugak la...bila sampai jer contractions tu...ida push betul2...sampai x cukup nafas, nurse suruh lepas nafas pendek je n terus push lagi dan akhirnya....TADAAAA....keluar la baby ida tepat pukul 2.06pm....doktor panggil suami ida untuk potong tali pusat.....lepas potong jer....

doktor : congratulation....anda dah jadi bapa dah....(lor...dah macam perasmian la plak)

midwife letakkan baby ida kat dada ida...baby ida masih purple lagi time ni...xnangis pun...lepas dia orang jolok2kan tiub kat dalam mulut baby terus air dari mulut baby keluar baby pun nangis...semua berlaku atas dada ida...ida masa tu dah speechlees dah...xtaw nak cakap apa....dalam hati bersyukur sangat2....rasa cam xcaya itu anak ida.......tapi kejap je baby kat atas dada ida...diaorang bawak baby keluar kata nya kena bagi oksigen sebab bayi xcukup oksigen....ala....terus xsenang ati...takut jadi apa2 plak kat baby...sedihhh nyeee....masa doktor jahit, ida rasa pedih2 sikit je pun...ida dah xlarat sangat dah...doktor buat apa pun dah xambik port dah kat bawah tu....tapi still xsenang hati lagi...

lama jugak tunggu baby bawak masuk LR balik...masa dok menunggu baby kejap2 tanya baby camne...memang susah ati sangat2...bila tengok je diaorang bawak masuk baby...rasa lega sangat2...syukur baby okay.......ida stay kat hospital 1 malam..esok nya ida ngan baby dah boleh keluar....Alhamdulilah.....

Jatuh cinta pandang pertama....

gambar kenang sebelum keluar hospital......  =D

Thursday, March 15, 2012

PETUA MUDAH BERSALIN

Walaupun ida dah selamat melahirkan....tapi ida still nak berkongsi petua yang ida dapat dari saudara-mara ida untuk memudahkan bersalin...dan semua bahan-bahan  ni telah di sponsor dari pelbagai pihak...hehehehe....bah kata diaorang....kita berusaha tapi yang menentukan hanya ALLAH SWT...kena la jugak berdoa semoga dipermudahkan oleh-Nya......


Akar fatimah ni cousin ida yang bagi....dia dapat pun time ida nak bersalin tahun lepas...ada kawan dia beli dari Mekah....dia cakap rendam akar ni masa dah start sakit dan minum air rendaman tu...dan kita jugak boleh tengok akar ni mengembang...katanya akar ni kembang sama dengan kekembangan bukaan kita tu la....kira boleh cepatkan proses bersalin....akar ni nanti bila dah bersalin...dia kecut balik n kita keringkan dan boleh digunakan balik untuk anak seterusnya...seterusnya????.... (-_-")


Telur ayam kampung ni pulak mak saudara ida bawa dari kampung....katanya...nanti bila dah pecah air ketuban....campurkan telur ayam kampung ni dengan teh pekat...supaya nanti senang baby nak keluar...kira telur tu jadi macam pelincir la....

Air zam-zam dan kurma ni pulak kakak ipar ida yang bagi untuk bagi tenaga masa nak bersalin....katanya...minum air zam-zam ni dan makan buah kurma ni masa kat dalam labour room supaya dapat tenaga untuk nak push baby nanti.....

Wahhh...macam-macam yang nak kena ida ambik ni sebelum bersalin...hehehehe....time sebelum bersalin ada jugak ingat...kalau ambik ni semua.....kalau xsenang bersalin saja la....hehehe....

Alhamdulilah....ida dah pun selamat melahirkan....tapi nak taw apa yang ida sempat makan n x sempat makan....kena la tunggu entry selanjutnya....  =D


Monday, March 5, 2012

PRESENTING


Name : Mohammad Adib Zahwan
Meaning : beradab , sedap mata memandang
Birth Date : 17 February 2012
Mode of Delivery : Vacuum
Time : 2.06 pm
Weight : 3.23 kg
Length :  49 cm
My Doctor : Dr Loo Suat Chin
Columbia Asia Hospital - Bukit Rimau

Monday, February 6, 2012

MENERAN SEBELUM MASA NYA

seperti biasa bila dah masuk 9 bulan harus la kena g check up setiap minggu...untuk dis week doktor janji nak ajar cara meneran...mula-mula dengar tu cam kelakar jugak...meneran???hehehehe...entah pa2 tah ida ni kan...


bila dah masuk jumpa doktor 1st yang rutin yang paling ida suka....scan baby....part yang best sangat...baby alhamdulilah sihat...dalam posisi kepala kat bawah..alhamdulilah...doktor said baby sangat pandai ambik posisi...memang la kan...baby ibu ni memang pandai....


pastu nurse minta tanggalkan panties...whattt???...time tu dah start cuak dah....nak buat apa pulak ni....kata nak ajar meneran je....tapi maw x maw kena ikut jugak la....dah tengok doktor dah pakai glove...cuak semakin menjadi2.....


dalam posisi membaring.....kaki bukak seluas-luasnya....time ni memang malu gila...tapi doktor nampak relax je...selamat la doktor ida ni pompuan...xder la rasa segan sangat kan......maka mula la kelas meneran........doktor pesan masa tengah sakit bernafas melalui hidung hembus melalui mulut...ida pun ikut je la....sekali doktor 'seluk'...fuhhhhh...terasa jugak la ke'sengkak'kan tu kan...terasa cam hilang dara sekejap...hahahaa....tapi still ikut arahan....tenang..tenang.....


bila sampai part nak kena meneran tu....masih dalam posisi yang sama...kepala tengok perut dan teran....ambil nafas dalam2 dan teran...doktor cakap teran cam nak 'membuang'.....ida pun dengan gigih nya meneran la...wahh....doktor kasi full mark sebab betul cara meneran tu...heehhehe...maw taw la.....nak kasi abis itu kelas meneran dengan cepat....


dah selesai tu...doktor cakap dari 'selupan' yang dia dah buat....maybe baby 2minggu lagi akan lahir....itu dari pandangan dia la...tapi doktor pesan kalau turun darah, keluar air yang banyak or sakit yang teramat sangat terus je datang hospital.....

bila dah selesai je...terus rasa cam xsabar la pulak nak bersalin ni....wahhh...konon dah macam ilmu penuh di dada la kan...bagus la doktor ni ajar dulu xder la nanti time bersalin xtaw nak buat apa kan...tapi nanti dah sakit betul2 xtaw la ingat ke x semua ni...hope nanti dapat la buat semua ni.......insyallah....

dah kena start practise dah ni.....chaiyok...chaiyok...!!!
* sekarang ida kurang sihat sikit asyik batuk je....mayb cuaca sekarang x menentu...hope cepat la baik...nanti nak meneran susah pulak sebab asyik batuk je kan...huhuhuhu

Monday, January 30, 2012

DOA & ZIKIR KETIKA HENDAK BERSALIN

Alhamdulilah....ida dah masuk 9 bulan....perasaan sekarang sangat la tidak sabar untuk bersalin ni...excited sangat...kalau nak memikirkan saat-saat nak bersalin tu memang la agak scary la kan tapi ida berfikir positif je ni....

ida pun mengoogle kan diri untuk persiapan bersalin nanti...banyak jugak yang ida dapat...tapi bila fikir balik ni semua kehendak Allah....apa pun yang kita dah buat hanya Allah yang menentukan...sebagai hamba-Nya hanya mengharapkan kemudahan dan keselamatan yang dipohon kepada Yang Maha Esa...

doa dan zikir ni ida ambil dari http://doamommyutkmu.blogspot.com
dalam blog ni banyak lagi doa yang boleh diamalkan...harap dihalalkan pengkongsian ni.....


Semoga dengan amalan berterusan, dipermudahkan proses utk melahirkan zuriat tersayang.

Selain dari ayat2 lazim, zikir yang berterusan dan doa2 petikan dari Al-Quran, untuk memudahkan proses ketika mula sakit bersalin;

Bacalah ayat Kursi
Allah, tidak ada Tuhan selain Dia. yang Maha Hidup, yang terus menerus mengurus(makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Milik-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada dibumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisiNya tanpa izinNya. Dia mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmuNya melainkan apa yang Dia kehendaki. Kursi-Nya meliputi langit dan bumi. Dan Dia tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Dia Maha Tinggi, Maha Besar.



Baca juga Surah Al-A’raaf ayat 54
Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu ia bersemayam di atas Arasy, ia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan deras (silih berganti) dan (ia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintahNya. Ingatlah, kepada Allah jualah tertentu urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam.


Kemudian, amalkan baca Surah Al-Insyiqaq, Ayat 1-5 (jika mampu, baca keseluruhan surah)




(1) Apabila langit terbelah (2) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya langit itu patuh (3) dan apabila bumi diratakan (4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong (5) dan patuh kepada Tuhannya dan sudah semestinya bumi itu patuh (pada waktu itu manusia akan mengetahui akibat perbuatannya)


Selain daripada itu, amalkan doa Nabi Yunus;
لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim



Ketika mula sakit hendak bersalin, perbanyakkan tasbih dan zikir
Maha Suci Allah
Aku memohon ampun kepada Allah


Bila saat-saat hendak bersalin, boleh la dibaca

Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah

Friday, January 27, 2012

PACKING-PACKING..!!!

selama ni yang ida tahu baju n lampin baby sebelum pakai kena la basuh dulu....tapi banyak juga la pantang nya kalau nak basuh baju baby ni.......ni pun mak mertua yang bagi taw....xtaw la betul ke x, tapi dah orang tua-tua cakap dengar je la....xrugi pun....antara pantang larang nak basuh baju baby ni....
  • basuh baju kena guna tangan je n guna pencuci khas untuk baju baby..
  • xboleh rendam lama-lama baju tu, takut baby nanti kembung
  • xboleh perah baju macam perah baju kita..kena picit-picit je..kalau perah kuat-kuat baby nanti mengeliat lebih-lebih pulak
  • xboleh jemu kat tengah panas nanti badan baby naik ruam..kena jemu dalam rumah je...
    
    lampin baby yang telah dibasuh n dijemu di luar rumah...dan akhirnya ibu dimarahi oleh bapak mertua sebab jemu kat luar n ibu kena basuh sekali lagi dan jemunya di dalam rumah....demi baby basuh banyak kali pun xpe...janji baby selesa memakainya nanti.....huhuhuhuuuhu
    
baju baby yang dah siap dibasuh n dilipat ida masukkan semua nya dalam bakul baju nanti senang nak cari, letak satu tempat je.....lagi pun nanti nak balik kampung angkut bakul tu je.....xyah nak kemas masuk beg bagai kan....bawa je semua....almaklum la kampung jauh kan.....nanti bila baju baby dah banyak baru fikir beli almari baru untuk simpan baju baby yang banyak tu......
 
dari lampin, selimut n baju baby semua ada dalam bakul ni

muat-muat je masuk semua baju baby.....
 tapi tu citer nak balik kampung la.....sebelum nak balik kampung kena jugak packing baju baby untuk bawa g hospital nanti.....disebabkan ida bersalin kat private hospital so xperlu nak bawa barang baby banyak sangat sebab kat sana diaorang dah sediakan.....just bawak baju baby time nak keluar hospital je.....ida tahu pun sebab biras ida pun bersalin kat hospital yang sama....dia la yang bagi tahu benda yang patut dibawa...barang baby n barang ibu semua dalam 1 beg, senang...apa-apa angkut jer beg tu.....


antara barang baby yang telah dimasukkan dalam beg :-
  • 2 pasang baju baby
  • barut baby
  • 2 pasang sarung tangan n kaki
  • topi
  • selimut baby
  • towel kecil
barang ibu pun kena kemas jugak...walaupun hospital dekat tapi baik bawa....barang ibu pun xbanyak sangat bawa sebab selama stay kat hospital memang pakai baju hospital je....ni pun bawa untuk keluar hospital nanti....kalau xbawa pun xpe sebab boleh pakai baju yang masa kita datang hospital....ni just standby je....

  • kain batik
  • baju t-shirt
  • stokin
  • maternity pad ( ni hospital akan bagi tapi bawa lebih buat standby)
  • losyen mustajab ( bilik ada air-cond so better bawa bagi panas sikit badan)
  • pakaian dalam
  • barang mandian
  • charger & handphone ( wajib bawa )

Wednesday, January 25, 2012

TANDA-TANDA HAMPIR BERSALIN

Alhamdulilah.....kandungan ida dah masuk 35minggu kira dah nak sampai tempoh berjaga-jaga dah ni.......rasa macam xcaya pulak dah nak beranak....tapi kadang-kadang terfikir jugak macam mana la gaya nya nak beranak nanti...ada macam dalam drama melayu tu x???hehehehe.....

masa ni 32minggu....dah nampak besar kan...sekarang lagi la besar...

so untuk persiapan buat diri sendiri...ida pun google la tanda-tanda hampir bersalin......dari mana ida ambik lupa kat mana...harap di halalkan pekongsian ni.....

Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut  
-  mak ada cakap perut ida dah turun dah....macam dah hampir dah nak bersalin n semua tanda-tanda kat atas ni semua ida dah alami....
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis. 
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
- lendir pekat dah start ada dah sekarang ni....doktor minta selalu tukar underwear n jaga kebersihan 'bahagian' tu sebab takut jangkitan kuman sampai ke baby tapi yang lendir campur darah tu xder lagi la...

Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring. 
- sakit belakang memang ida ada alami...tambah-tambah time tido memang rasa sangat...nak tukar position tido pun agak susah...tapi bila siang n ida ada buat keje umah or jalan-jalan, sakit belakang xrasa sangat..sebab tu orang-orang tua pesan banyakkan jalan bila dah nak dekat bersalin.. 

Pecah air ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital. 
- yang ni kalau dah jadi confirm dah masuk labour room dah....hehehehe

Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
  • Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan
  • Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual.
 - yang ni ida rasa sekejap je kira sehari ada la dalam 2 3 kali...kalau sempat next entry ida citer pasal ni k...tengah kumpul maklumat ni......

Bila Perlu ke Hospital?
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • 

Saturday, January 7, 2012

BABY'S GENDER


dah scan ker??
baby ape ye???


ni memang dah jadi macam soalan wajib bila tengok ibu mengandung yang telah memboyot....ida pun memang dah kerap sangat di tanya soalan macam tu...dan ida sendiri pun bila tengok orang memboyot ida pun akan tanya soalan yang sama...biasa la kan....bah kata orang soalan lazim la tu...hehehe

entry kali ni bukan pasal scan ke apa ke....saja nak berkongsi pasal ramalan n tekaan orang yang pernah ida dengar sepanjang ida mengandung ni....orang cakap ada yang sesetengah orang pandai tengok jantina baby bila tengok bentuk perut la, tanda-tanda kat badan la dan macam2 lagi....so ida nak la jugak bagi tau apa yang pernah ida dengar.....

kalau baby boy
 - bentuk perut akan lebih memboyot kehadapan...kira kalau tengok dari belakang memang x macam orang mengandung
 - kat sekitar leher jadi hitam macam ada daki tapi bila disental pun xakan hilang
 - sepanjang mengandung suka makan makanan yang manis2 n suka makan seafood
 - bila pegang baby boy yang lain mesti dia nangis tapi bila pegang baby girl dia senyap je

kalau baby girl
 - bentuk perut tu akan mengembang dari tepi ke tengah....kira memboyot tu xketara sangat la...
 - suka makan benda yang pedas2 n masam2
 - suka mekap n pakai cantik2
 - bila pegang baby boy yang lain dia senyap jer tapi bila pegang baby girl mesti dia nangis

ni diantara yang ida pernah dengar la....tapi kalau nak tahu lebih tepat kena la scan kan...tapi kadang-kadang tu scan tengok lain, keluar nye lain...mana-mana pun janji baby yang dilahirkan tu sihat pun dah alhamdulilah dah kan.....

ida pun ada jugak petua-petua yang ida ada jugak dengar2 untuk menentukan jantina baby yang kita nak..

 - semasa "berusaha" untuk mendapat anak, selepas bersama dengan suami jangan terus bangun tapi terus mengiring ke kanan kalau nak dapat baby boy dan mengiring ke kiri kalau nak baby girl.
 - selalu la makan seafood untuk dapat baby boy n makan yang masam2 untuk dapat baby girl

tapi tanda2 dan petua ni hanya sekadar ramalan dan usaha kita jer la....yang menentukan dan menetapkan hanya lah Allah SWT Yang Maha Kuasa....kita sebagai hamba Nya harus bersyukur dengan kurniaan yang diberikan n berdoa yang terbaik untuk diri, suami serta bayi dalam kandungan.....Amin.....