Friday, January 27, 2012

PACKING-PACKING..!!!

selama ni yang ida tahu baju n lampin baby sebelum pakai kena la basuh dulu....tapi banyak juga la pantang nya kalau nak basuh baju baby ni.......ni pun mak mertua yang bagi taw....xtaw la betul ke x, tapi dah orang tua-tua cakap dengar je la....xrugi pun....antara pantang larang nak basuh baju baby ni....
  • basuh baju kena guna tangan je n guna pencuci khas untuk baju baby..
  • xboleh rendam lama-lama baju tu, takut baby nanti kembung
  • xboleh perah baju macam perah baju kita..kena picit-picit je..kalau perah kuat-kuat baby nanti mengeliat lebih-lebih pulak
  • xboleh jemu kat tengah panas nanti badan baby naik ruam..kena jemu dalam rumah je...
    
    lampin baby yang telah dibasuh n dijemu di luar rumah...dan akhirnya ibu dimarahi oleh bapak mertua sebab jemu kat luar n ibu kena basuh sekali lagi dan jemunya di dalam rumah....demi baby basuh banyak kali pun xpe...janji baby selesa memakainya nanti.....huhuhuhuuuhu
    
baju baby yang dah siap dibasuh n dilipat ida masukkan semua nya dalam bakul baju nanti senang nak cari, letak satu tempat je.....lagi pun nanti nak balik kampung angkut bakul tu je.....xyah nak kemas masuk beg bagai kan....bawa je semua....almaklum la kampung jauh kan.....nanti bila baju baby dah banyak baru fikir beli almari baru untuk simpan baju baby yang banyak tu......
 
dari lampin, selimut n baju baby semua ada dalam bakul ni

muat-muat je masuk semua baju baby.....
 tapi tu citer nak balik kampung la.....sebelum nak balik kampung kena jugak packing baju baby untuk bawa g hospital nanti.....disebabkan ida bersalin kat private hospital so xperlu nak bawa barang baby banyak sangat sebab kat sana diaorang dah sediakan.....just bawak baju baby time nak keluar hospital je.....ida tahu pun sebab biras ida pun bersalin kat hospital yang sama....dia la yang bagi tahu benda yang patut dibawa...barang baby n barang ibu semua dalam 1 beg, senang...apa-apa angkut jer beg tu.....


antara barang baby yang telah dimasukkan dalam beg :-
  • 2 pasang baju baby
  • barut baby
  • 2 pasang sarung tangan n kaki
  • topi
  • selimut baby
  • towel kecil
barang ibu pun kena kemas jugak...walaupun hospital dekat tapi baik bawa....barang ibu pun xbanyak sangat bawa sebab selama stay kat hospital memang pakai baju hospital je....ni pun bawa untuk keluar hospital nanti....kalau xbawa pun xpe sebab boleh pakai baju yang masa kita datang hospital....ni just standby je....

  • kain batik
  • baju t-shirt
  • stokin
  • maternity pad ( ni hospital akan bagi tapi bawa lebih buat standby)
  • losyen mustajab ( bilik ada air-cond so better bawa bagi panas sikit badan)
  • pakaian dalam
  • barang mandian
  • charger & handphone ( wajib bawa )

2 comments:

  1. Replies
    1. Dah packing ni terus rasa lagi xsabar2..doakan kesihatan ibu n baby k..

      Delete