Saturday, January 7, 2012

BABY'S GENDER


dah scan ker??
baby ape ye???


ni memang dah jadi macam soalan wajib bila tengok ibu mengandung yang telah memboyot....ida pun memang dah kerap sangat di tanya soalan macam tu...dan ida sendiri pun bila tengok orang memboyot ida pun akan tanya soalan yang sama...biasa la kan....bah kata orang soalan lazim la tu...hehehe

entry kali ni bukan pasal scan ke apa ke....saja nak berkongsi pasal ramalan n tekaan orang yang pernah ida dengar sepanjang ida mengandung ni....orang cakap ada yang sesetengah orang pandai tengok jantina baby bila tengok bentuk perut la, tanda-tanda kat badan la dan macam2 lagi....so ida nak la jugak bagi tau apa yang pernah ida dengar.....

kalau baby boy
 - bentuk perut akan lebih memboyot kehadapan...kira kalau tengok dari belakang memang x macam orang mengandung
 - kat sekitar leher jadi hitam macam ada daki tapi bila disental pun xakan hilang
 - sepanjang mengandung suka makan makanan yang manis2 n suka makan seafood
 - bila pegang baby boy yang lain mesti dia nangis tapi bila pegang baby girl dia senyap je

kalau baby girl
 - bentuk perut tu akan mengembang dari tepi ke tengah....kira memboyot tu xketara sangat la...
 - suka makan benda yang pedas2 n masam2
 - suka mekap n pakai cantik2
 - bila pegang baby boy yang lain dia senyap jer tapi bila pegang baby girl mesti dia nangis

ni diantara yang ida pernah dengar la....tapi kalau nak tahu lebih tepat kena la scan kan...tapi kadang-kadang tu scan tengok lain, keluar nye lain...mana-mana pun janji baby yang dilahirkan tu sihat pun dah alhamdulilah dah kan.....

ida pun ada jugak petua-petua yang ida ada jugak dengar2 untuk menentukan jantina baby yang kita nak..

 - semasa "berusaha" untuk mendapat anak, selepas bersama dengan suami jangan terus bangun tapi terus mengiring ke kanan kalau nak dapat baby boy dan mengiring ke kiri kalau nak baby girl.
 - selalu la makan seafood untuk dapat baby boy n makan yang masam2 untuk dapat baby girl

tapi tanda2 dan petua ni hanya sekadar ramalan dan usaha kita jer la....yang menentukan dan menetapkan hanya lah Allah SWT Yang Maha Kuasa....kita sebagai hamba Nya harus bersyukur dengan kurniaan yang diberikan n berdoa yang terbaik untuk diri, suami serta bayi dalam kandungan.....Amin.....

No comments:

Post a Comment