Saturday, December 31, 2011

HARI TERAKHIR DUARIBUSEBELAS

Dah nak abes tahun dah....pejam celik pejam celik dah nak sampai tahun baru....dan yang pasti azam tahun ni alhamdulilah dah terlaksana...dah pun jadi seorang isteri...tahun depan apa pulak azam ida kan.....of course la nak jadi seorang ibu pulak....

Alhamdulilah.....kandungan ida dah masuk 8 bulan...kira sebulan lebih lagi la nak melahirkan ni...rasa sangat excited n dah x sabar dah nak jumpa baby dalam perut ni tapi bila nak memikirkan nak bersalin tu takut pun ada....huhuuhuhu.....next week check up lagi...best sangat bila dapat tengok baby masa scan tu....tengok mulut di buka tutup buka tutup...siap letak tangan lagi kat muka..malu la konon...macam ibu dia jugak...cewahhh....

ida baru jer start check up kat hospital swatsa....memang rasa lain sangat....layanan memang teramat la superd n doktor nya pun mesra alam sangat.....ida decide nak pergi sana sebab ida kena rujuk pakar pasal air ketuban ida yang banyak tu n doktor pakar nya kat Hospital Klang...suami ida xbagi ida pergi hospital sana tu yang dia bawa g hospital swasta tu.... 

ingat x entry ida pasal air ketuban banyak tu...click
doktor cakap air ketuban ida banyak sebab ida ada kencing manis semasa mengandung....hormon ibu mengandung lain dari orang biasa dimana insulin yang sedia ada dalam badan xdapat mengawal hormon yang dikeluarkan oleh uri dan makanan yang kita makan amat memperngaruhi hormon tersebut...macam ida ni insulin tu dah xdapat dah nak control paras gula dalam badan ida so doktor mintak ida control makan je..sebab baby ida dah terlebih besar sikit dari yang sepatutnya..kalau xcontrol makan jugak nanti ida kena cucuk insulin...memang xnak la.....

doktor jugak ada bagi taw risiko kalau ida xjaga makan ida....antaranya baby akan cepat besar n susah nak bersalin normal....dan bagi ibu yang ada kencing manis semasa mengandung ni baby masa minggu yang ke-36 akan kurang aktif dan jika perlu doktor akan paksa bersalin pada minggu yang ke-38 sebab takut baby mati dalam kandungan ....scary sangat bila dengar risiko2 dia kan.... 

ida dah pun start diet yang seimbang sekarang ni...ni antara menu yang doktor suggest kan untuk ida..boleh dipelbagaikan lagi la....

MENU
8.00am    - segelas susu campur quaker oat
10.00am  - wheat bread  dengan milo' O'
12.00pm  - semangkuk nasi, bayam masak air, ikan bakar
4.00pm    - karipap dengan horlicks kurang manis
6.00pm    - bihun sup
10.00pm   - segelas susu dengan biskut jacob oatmeal

nampak x banyak kali makan tapi dalam kuantiti yang sedikit supaya gula yang masuk dalam badan dibakar jadi tenaga....kira makan sikit tapi kerap.....kalau lapar jugak ida akan ambil buah, macam epal hijau atau oren....air kosong mesti rajin minum...sekarang ni ida kalau boleh memang dah xminum air manis...dalam kepala ni set cuma sebulan lebih sikit je nak tahan....lepas tu...siap la....hari2 makan gula...hahahhahahaa....memang x agak2 la nak balas dendam pun kan.....  (-_-")

No comments:

Post a Comment