Saturday, December 31, 2011

HARI TERAKHIR DUARIBUSEBELAS

Dah nak abes tahun dah....pejam celik pejam celik dah nak sampai tahun baru....dan yang pasti azam tahun ni alhamdulilah dah terlaksana...dah pun jadi seorang isteri...tahun depan apa pulak azam ida kan.....of course la nak jadi seorang ibu pulak....

Alhamdulilah.....kandungan ida dah masuk 8 bulan...kira sebulan lebih lagi la nak melahirkan ni...rasa sangat excited n dah x sabar dah nak jumpa baby dalam perut ni tapi bila nak memikirkan nak bersalin tu takut pun ada....huhuuhuhu.....next week check up lagi...best sangat bila dapat tengok baby masa scan tu....tengok mulut di buka tutup buka tutup...siap letak tangan lagi kat muka..malu la konon...macam ibu dia jugak...cewahhh....

ida baru jer start check up kat hospital swatsa....memang rasa lain sangat....layanan memang teramat la superd n doktor nya pun mesra alam sangat.....ida decide nak pergi sana sebab ida kena rujuk pakar pasal air ketuban ida yang banyak tu n doktor pakar nya kat Hospital Klang...suami ida xbagi ida pergi hospital sana tu yang dia bawa g hospital swasta tu.... 

ingat x entry ida pasal air ketuban banyak tu...click
doktor cakap air ketuban ida banyak sebab ida ada kencing manis semasa mengandung....hormon ibu mengandung lain dari orang biasa dimana insulin yang sedia ada dalam badan xdapat mengawal hormon yang dikeluarkan oleh uri dan makanan yang kita makan amat memperngaruhi hormon tersebut...macam ida ni insulin tu dah xdapat dah nak control paras gula dalam badan ida so doktor mintak ida control makan je..sebab baby ida dah terlebih besar sikit dari yang sepatutnya..kalau xcontrol makan jugak nanti ida kena cucuk insulin...memang xnak la.....

doktor jugak ada bagi taw risiko kalau ida xjaga makan ida....antaranya baby akan cepat besar n susah nak bersalin normal....dan bagi ibu yang ada kencing manis semasa mengandung ni baby masa minggu yang ke-36 akan kurang aktif dan jika perlu doktor akan paksa bersalin pada minggu yang ke-38 sebab takut baby mati dalam kandungan ....scary sangat bila dengar risiko2 dia kan.... 

ida dah pun start diet yang seimbang sekarang ni...ni antara menu yang doktor suggest kan untuk ida..boleh dipelbagaikan lagi la....

MENU
8.00am    - segelas susu campur quaker oat
10.00am  - wheat bread  dengan milo' O'
12.00pm  - semangkuk nasi, bayam masak air, ikan bakar
4.00pm    - karipap dengan horlicks kurang manis
6.00pm    - bihun sup
10.00pm   - segelas susu dengan biskut jacob oatmeal

nampak x banyak kali makan tapi dalam kuantiti yang sedikit supaya gula yang masuk dalam badan dibakar jadi tenaga....kira makan sikit tapi kerap.....kalau lapar jugak ida akan ambil buah, macam epal hijau atau oren....air kosong mesti rajin minum...sekarang ni ida kalau boleh memang dah xminum air manis...dalam kepala ni set cuma sebulan lebih sikit je nak tahan....lepas tu...siap la....hari2 makan gula...hahahhahahaa....memang x agak2 la nak balas dendam pun kan.....  (-_-")

Monday, December 12, 2011

TERUJA + TERHARU

sekarang ida dah 7 bulan dah mengandung so macam orang tua-tua pesan sangat molek lah time cam gini start beli barang baby....beli sikit-sikit xder la rasa cam banyak sangat keluar duit...sikit-sikit nanti dah sampai time bersalin tu insyallah completed la barang-barang baby nanti....

bila first time shopping barang baby ni....perasaan ni sangat la teruja...best sangat....ye la selama ni asyik beli kat anak buah jer tapi kali ni beli kat anak sendiri kan..tapi bila jer pegang baju baby tu, tengok kecik jer n ingat baju tu untuk baby sendiri tiba-tiba ati rasa terharu sangat...xsangka dah nak ada anak sendiri...sampai sale girl tu pun cam sedih jer tengok ida dok layan perasaan sorang-sorang time dok tengok baju baby tu...huhuhuhu

dan ni lah antara hasil tangkapan ida buat kali pertama menyoppingkan diri untuk barang baby ida....


semua ida beli yang siap baju dengan seluar sekali sebab tengah murah...dan yang penting pilihan warna boleh dipakai baby boy or baby girl...kira ambil langkah selamat...nanti bila dah keluar baby baru beli warna ikut baby apa nanti....banyak ida ambil yang 3-6 bulan sebab kak ipar pesan baik beli yang besar sikit kalau beli yang newborn tu sekejap je baby boleh pakai...baby cepat besar katanya....


kira boleh dapat 1 bag penuh dengan harga yang berpatutan amat berbaloi-baloi...tengah sale kan....lepas ni boleh sambung shopping lagi kat tempat lain pulak...almaklum la years end sale kan...selagi ada sale selagi tu la boleh shopping lagi...hehheheehe.....

Sunday, December 4, 2011

POLIHIDRAMNIOS

wahhh....begitu scientific sekali tajuk entry ida kali ni.....mesti teruja nak taw kan, kejutan apa yang ida taw lepas check up yang lepas...ada ker yang teruja di sana???...ada kan...hahahha...perasaan jer pun ida ni....

ok...berbalik kejutan dengan scientific entry ida ni...memang sangat berkaitan....POLIHIDRAMNIOS ni dalam erti kata orang melayu...air ketuban berlebihan....mula-mula tu cuak jugak dengar...siap doktor minta rujuk pakar bagai.....tapi bila ida tanya baby okay ke x..alhamdulilah doktor cakap baby normal....fuhhhh....lega sangat....

sebab tu la doktor cakap perut ida besar...memang pun...sampai bila jumpa orang mesti orang  akan cakap macam dah nak tunggu ari je nak bersalin....tapi alhamdulilah ida rasa macam biasa je just kadang-kadang bila jalan banyak sangat mesti kaki n pinggang sakit-sakit....nak buat camne kan dah memang suka jalan-jalan kan....lagi pun orang tua cakap elok kalau ibu mengandung ni banyak jalan..nanti senang nak bersalin.....amin....minta-minta la dipermudahkan.....

pasal punca air ketuban banyak ni ida pernah jugak dengar orang tua-tua cakap...xboleh mandi malam-malam sebab nanti air ketuban jadi banyak..ida pun ada jugak la ikut...nak kata selalu mandi malam xder pun...kul 6.30pm mesti dah mandi...so ida pun google la jugak pasal air ketuban ni...ni antara masalah kalau air ketuban banyak....

Masalah yang timbul sekiranya air ketuban banyak atau polihidramnios ialah:

1. Kedudukan bayi tidak stabil. Ini bermaksud bayi akan selalu bertukar-tukar posisi seperti songsang, melintang dan kepala di bawah.

2. Kandungan nampak terlalu besar, berat dan kesannya kepada tulang belakang amat ketara. Ini membuatkan kita berasa amat tidak selesa pada akhir-akhir kandungan.

3. Risiko pramatang tinggi kerana proses kelahiran boleh berlaku lebih awal. Anak pramatang mempunyai masalah masalahnya tersendiri.

4. Risiko pembedahan caesarean adalah tinggi kerana kedudukan bayi yang tidak tetap dan tali pusat bayi terjulur keluar sebelum bayi dilahirkan.

5. Polihidramnios dikaitkan dengan bayi yang mempunyai kecacatan. Ini boleh dikesan dengan ultrasound. Diabetes juga menyebabkan air ketuban banyak dan ini memerlukan ujian darah. Ini adalah beberapa masalah yang boleh timbul sekiranya air ketuban banyak. Air ketuban tidak dapat dikurangkan ketika hamil. Ada sekali sekala air ketuban terlalu banyak sehingga menyukarkan ibu bernafas, berjalan dan sebagainya. Maka air ketuban dikeluarkan daripada rahim dengan jarum seperti mengambil darah.



adoyaiii....banyak jugak risiko nya kan...maybe next week ida kena jumpa pakar kat Hospital Klang pasal hal ni...hope xder apa yang serius sangat.....doakan kesihatan ida dengan baby k...  =D

Saturday, November 19, 2011

UJIAN BSP????

Ingat x aritu yang ida kena minum air gula (ujian MGTT)...pengalaman minum air gula memang okay jer...xder la pe sangat....so last week dah dapat result...n nurse bagi taw yang kadar gula dalam darah ida amat la tinggi...bacaan untuk 1st ambik darah 4.9 dan lepas minum air glukos terus naik 8.7....means memang naik banyak....bacaan normal lepas minum glukos ialah 7.8...dan ida dikategorikan dalam "KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG"........OMG...biar betik....rasa cam cuak la jugak....

Terus nurse minta ida buat ujian BSP...ujian BSP???ujian apa la pulak ni.....nurse terangkan...ujian BSP (Blood Sugar Profile) akan dibuat lepas buat ujian MGTT dan klu result lebih 7.8 memang akan kena buat ujian BSP ni....ujian ni untuk memantau tahap gula dalam darah....ujian BSP ni ida kena buat setiap 2 minggu sehingga la ida bersalin....so terima jer la...untuk baby ibu sanggup...janji baby sihat...

takut jugak bila dapat taw macam-macam kemungkinan kalau paras gula dalam darah tinggi....diantaranya...ibu mengandung boleh pengsan dan akan terus koma....dan kemungkinan besar baby akan dilahirkan pramatang....takut la jugak....so nurse pesan kena jaga pemakanan n nasi pun kena kurang jugak sebab nasi pun penyumbang besar untuk menambahkan paras gula dalam darah....sedey nya xdapat makan banyak-banyak...huhuhuu

berbalik ujian BSP yang ida dah buat untuk pertama kalinya....ujian ni nurse akan ambik setitik darah kat hujung jari..bacaan paras gula akan diambil...sehari kena 4kali ambil darah....dulu bukan main kedekut lagi nak bagi orang ambik darah...sebab bulan-bulan memang sentiasa keluar darah kan...hahahah...nah sekarang...memang keje ambil darah jer la....



Result ida untuk ujian BSP ni...8am(5.2), 10am(5.9), 2pm(4.9) dan 8pm(ida xsempat buat sebab OTW balik penang...boley???)....kira kebanyyakkan paras gula ida untuk hari tu okay la...paras normal adalah bawah 7.0.....untuk aritu jer....ida memang control gila makan...makan pun sikit-sikit...air manis xminum langsung...takut bacaan tinggi...kalau bacaan tinggi kemungkinan kena cucuk insulin pulak...arrrggg...takuttt....xmo...xmo.....

ni semua pengajaran untuk ida jugak..supaya xlayan sangat keinginan nak makan manis-manis...kena ambil makanan yang seimbang jer....tapi masa buat check-up lepas ujian BSP ida dapat taw berita yang agak memeranjatkan....apakah berita tersebut...tunggu next entry la pulak k...hehehe... =D

Monday, November 14, 2011

PERUBAHAN PADA DIRI

sejak-sejak mengandung ni....nafsu makan jangan nak kata la...memang teramat la besar...kejap-kejap g dapur...paling x pun roti gardenia 3 keping....nampak apa dalam TV semua nak....sampai suami xbagi la bukak rancangan masak-masak takot nanti dia yang jadi mangsa keluar g beli...tapi alhamdulilah...ida xde la mengidam pelik-pelik semua senang dijumpai....suami pun maw xtaw layan jugak la...walaupun kadang-kadang nampak xkeikhlasan ati tu, ada ida kesah...janji dapat makan....hahahahhaa

badan jangan cakap la...dah macam peguin pun ada....jalan pun dah makin slow.....maw x nye...dulu paling berat pun 55kg...sekarang cam x caya...baru 6 bulan dah naik 12kg....belum 9 bulan lagi ni...xtaw la nak naik banyak mana lagi.....hidung dan pipi semakin mengembang...nampak setalam muka ni....tapi alhamdulilah..masalah jerawat x menyerang sangat la....dagu dah bertambah lagi 1....cuma bayang kan...huhuhuhuu...sampai yang sedih tu...balik kampung adik-beradik sampai xkenal la....tergamak betul.....nak mekap pun cam malas-malas gak...klu nak g jalan-jalan tempek bedak jer....

bila badan dah besar dan berat...kaki dah semakin mengembang la...nampak cam bengkak jer..pakai kasut sarung pun rasa cam ketat sangat...dan kadang-kadang bila bangun tido tu betis jadi cramp....kejap je la rasa nye tapi sakit tu jangan cakap la....memang sakit....mak selalu suruh sapu minyak panas kat betis sebelum tido...ida kadang-kadang sapu, kadang-kadang tu bila dah naik katil malas dah nak turun balik ambil minyak...tu yang mendapat tu....huhuhu

yang terbaru.....perubahan kat leher...leher jadi hitam macam ada daki...gosok jugak time mandi tu tapi xberkesan pun....nampak sangat x cantik...pakai rantai pun lagi la ketara kehitaman tu....suami pun ada tegur...bila tanya mak...mak cakap memang time mengandung leher jadi hitam...nanti lepas bersalin...insyallah hilang la hitam tu....iye ke.....minta-minta la hilang....

dan perut semakin membesar...pembesaran yang memang luar biasa....kadang-kadang terfikir gak..perut yang dulu kecil molek jer (perasan la tu)....boleh jadi sebesar-besar tu....tu la semua kuasa Allah....dan alhamdulilah belum nampak ada tanda-tanda merekah sebab ida memang hari-hari lepas mandi akan sapu minyak zaitun kat perut....tu pun petua dari mak dan mak mertua.....

semua perubahan-perubahan ni dulu memang xpernah nak terfikir pun...sekarang ni bila dah lalui rasa cam betul gak apa yang selalu didengar kan.....tapi apa pun yang berubah kat diri ni....semua insyallah kembali normal lepas bersalin...berubah pun xpe demi kebaikan baby kat dalam perut ni.....janji baby sihat.......demi baby ibu sanggup.....ibu rela......  =D

gaya yang dapat menyembunyikan kekembangan dan ketembaman diri sendiri...  ;)

Friday, November 11, 2011

BOY OR GIRL????

jeng...jeng...jeng.......boy ke girl baby ida ni...sapa dapat teka..?? cer teka...cer teka....hehehehe

photo by : Rdont Halim

kalau girl boleh kawan dengan ibu....mesti banyak ibu beli banyak-banyak skrit kat baby...kalau boy pulak...boleh naik superbike dengan abah...helmet ibu dah standby dah tu....hehehhe....tapi mana-mana pun ida x kesah...janji yang penting baby sehat dan ceria...untuk kita-kita aje....  =D

Monday, November 7, 2011

PATUT KER....?

entry ni bukan berniat nak tutup periuk nasi orang atau apa-apa niat yang xbaik la...just nak meluahkan perasaan dan untuk dijadikan teladan untuk b2b yang lain.....

sekarang ni dah masuk 7 bulan dah ida berkahwin...tapi sampai la sekarang...album untuk akad nikah n majlis resepsi ida xdapat-dapat lagi....memang xpatut la kan....bila adik-beradik tanya...ida cakap x siap lagi...mesti diaorang akan cakap...gila lama.....dan memang tu pun yang ida rasa.....untuk resepsi sebelah suami bulan ke-4 dah siap dah....nak kata ida x bayar kat OP ida ni...ida dah bayar abes dah kot......selesaiii....xder hutang-hutang dah....

bila ida tanya kat OP ida tu...asyik kata minggu depan, minggu depan....dekat 5 bulan dok minggu depan tu la....nak kata sibuk...memang ida ada tengok gak FB dia...selalu ja ada job wedding len....tapi yang dahulu di dahulukan la kan....taw la..ida ni xdak la segak sangat tapi kalau sebab ida xsegak napa nak ambik gak wedding ida aritu....bila tangkap job untuk wedding artis xsempat 2 3 ari dah upload dah kat FB dia...xhinggat-hinggat punya banyak......bukan la nak bandingkan ida dengan artis tu tapi agak-agak la....orang len pun bayar kot....kalau x boleh buat cakap awal-awal xboleh buat.....bagi orang yang boleh buat...senang cita.....sampai dah xrasa teruja pun nak tengok album kawen ida tu....
so peringatan untuk b2b yang tengah mencari OP untuk wedding korang tu....selain tanya pasal harga...tanya jugak bila album korang akan siap n kalau boleh make sura ada black n white tentang tarikh siap album korang tu......ida dulu silap sebab xdeal awal-awal tarikh siap album.....menyesal sekarang pun dah x berguna....b2b yang len...baik beringat dari dah terkena k....

sekarang bila ada orang tanya pasal OP ida...bukan ida x rekemen...dia memang bagus...PR dia bagus....gambar dia cantik....tapi klu korang nak tengok album kawen korang lepas korang beranak.....sila la ambil khidmat dari dia..tapi kalau xnak...dinasihatkan....xyah la kot......ramai lagi kot yang bagus....  =D

sumber : google

Saturday, November 5, 2011

ALA....INGAT LEPAS...

ingat x dulu ida hampir-hampir kena minum air gula....??? ingat time tu memang lepas la...tapi bila kena g check up untuk minggu yang ke-24..bila timbang je...berat naik 5 kilo dalam 2 minggu...hahahha...gila ah....nurse pun sampai 2 kali suruh naik penimbang tu.....

lepas tu apa lagi...sah-sah la kena minum air gula....siap dikepilnya note kat buku merah i tu......  (-_-")

tujuan buat test ni...nurse tu cakap untuk nak menentukan sama ada ida ni ada kencing manis ke tak....means bila ida minum air glukos, terus dapat kesan penyakit kencing manis tu.....tapi kalau dah minum air manis mesti la ada gula kan dalam darah kita...errrmmm...still x berapa nak faham lagi....



siap dibesarkan "JANGAN LUPA".....hahahah
 bila dapat taw nak kena minum air gula...start nurse tu bagi note, memang ida stop minum air manis..takut gak klu ada kencing manis pulak kan...even mak ayah ida xde kencing manis......ida pun berpuasa la...malam tu memang sharp kul 10.00 berenti makan....tengok suami minum milo pun cam sedap je...tapi terpaksa la menahan nafsu....

keesokkan pagi tu, pukul 8 dah ada kat KK Telok Panglima Garang...nurse panggil ambil darah yang pertama....ngeri gak tapi muka tetap mantain cun..hehehe...pastu terus g minum air gula tu...

Mug yang dipenuhi dengan air Glukosa

Ini lah dia....air nya.....nampak menyelerakan bagi orang yang kehausan tahap maksimum
sebelum minum ingat manis gila la macam diwar-warkan di media massa sebelum tu...hehee..tapi bila minum tu...xder la rasa manis sangat...air gula nya pun xder la likat sangat..dan yang paling penting time tu memang ida haus sangat....so sekali hadap jer, terus habis....kalau bagi secawan lagi pun ida ON jer....ehehhee...lagi pun maybe mak ida selalu buat air teh '0' yang agak manis, so untuk air semanis ni...bagi ida okay jer.....

habis minum, nurse suruh tunggu 2 jam, tanpa minum atau makan...ala...xboleh makan lagi.....nak tunggu kat situ memang lama sangat...so apa lagi...cabut balik tido kat umah pun best gak.....sampai umah, sambung tido...

pukul 10.00 g balik klinik untuk ambil darah kali ke-2.....kali ni ambil darah...rasa sakit la sikit sebab ambil dia cucuk jarum tu kat sebelah yang first tadi kena cucuk....tapi yang penting, muka still maintain cun...hahaha

lepas je ambil darah....terus boleh balik....result untuk test ni, 14hb baru dapat taw...harap-harap lepas la...aminnnnn.......

Friday, October 28, 2011

DA TWIN

Alhamdulilah..........atas kurniaan dan rezeki dari Allah SWT...........

NUR QASEH ADNI BINTI MOHD KHAIRYHAIZAL
DOB : 09-10-2011
TIME : 12.48AM

NUR QASEH AMANI BINTI MOHD KHAIRYHAIZAL
DOB : 09-10-2011
TIME : 01.08AM

photo by : Rdont Halim

tarikh cantik nampak....09-10-11.....hehehe.......ini la anak buah baru ida.....TAHNIAH...abang ngah n kak ina.......comel sangat......suka....suka.......boleh la nanti jadi geng dengan baby ida ni walau pun ida lambat 4 bulan....okey apa....hehehe  =D

Sunday, October 16, 2011

FUHHHH..!!

Isnin  
2.00 petang
Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Telok Panglima Garang

Hari yang ditunggu telah tiba. hati berdegup kencang, jiwa x tenteram, jari dah start berpeluh...cuaca sangat panas...tapi kaki tetap menuju ke kaunter pendaftaran....muka tetap selamber macam xder apa-apa....dan seperti biasa buat rutin buat ibu mengandung.....(ayat di atas adalah penangan daripada penulis sendiri yang sering membaca novel, jangan anda pelik dan hairan)....

timbang berat...alhamdulilah xder naik banyak sangat...just setengah kilo....O.K
ambik tekanan darah...alhamdulilah...NORMAL

time buat urin test....memang sebelum pergi klinik lupa nak minum air banyak-banyak sebab asyik fikir pasal nak kena minum air gula jer ni....so masa nak kena g kencing tu, memang xrasa nak kencing langsung...siap boleh masuk keta balik minum air mineral yang memang ada dalam keta tu, walaupun ramai yang cakap xelok minum air yang ada lama dalam keta..tapi dah darurat sangat terpaksa la...xder la lama sangat air mineral  tu dalam keta, ada la dalam 4 hari...kira boleh lagi la kan....

tunggu punya tunggu, x rasa lagi ni, pergi pulak kedai runcit sebelah klinik beli air mineral...dah masuk 2 botol dah ni tapi xrasa lagi....ada la dalam setengah jam kemundian, paksa juga diri, dapat la jugak walau xbanyak...jadi lah....janji dapat result...NORMAL

tunggu nurse panggil...check perut n dengutan jantung baby....alhamdulilah...baby sehat.....
nurse pesan jaga makan sebab takut tekanan darah tinggi n dia bagi taw tanda-tanda awal bagi ibu mengandung yang kena tekanan darah tinggi adalah....pening-pening, muntah n pedih hulu ati....
ida cakap, buat masa ni xder la lagi rasa macam tu....so nurse cakap ida x perlu minum air gula sebab berat dah okay n just tunggu doktor sah kan untuk buat ujian tekanan darah atau tidak...

FUHHHH.....lega sangat bila nurse cakap x yah minum air gula....suka-suka....rasa cam nak lompat keriangan....tapi terus menyedarkan diri yang diriku ini tengah berbadan dua....keluar bilik nurse tu terus senyum sampai ke telinga.....tapi kena tunggu doktor la pulak...so tunggu lagi.....

sampai jer nama kena panggil...doktor selak buku merah tu, selak depan, selak belankang...n doktor cakap ini faktor ibu bukan faktor baby...kira baby sehat....terus doktor tulis...OBSERVE...

senang gila keja doktor tu....xsampai 5 minit ida duduk kat kerusi dekat doktor tu.....pegang pun tidak, scan baby apatah lagi kan....memang ida rasa cam agak x puas ati jugak la...tapi bila dah doktor tu tulis camtu means semua okay la kot.....hopefully...

balik umah citer la kat en suami....pasal doktor tu...en suami cakap next week kita g klinik untuk scan baby.....ida okay jer...lama dah xtengok baby....dulu pun tengok time mula-mula nak jadi....nak taw jugak apa la baby ibu buat kat dalam tu.....mesti best kan......xsabar nyeeee.....  =D

Thursday, October 6, 2011

BIAR BETIK..??

Buat masa ni ida check up kat Klinik Kesihatan.....staff semua peramah n friendly...cepat sebab xramai orang n yang pasti dekat dengan umah..ida dah buat dah kad merah masa nak masuk 3 bulan aritu....so semalam g monthly check up.....macam biasa nurse suruh g kencing n ambil darah...n result dia memang okay....tekanan darah pun okay....tapi yang xokay nye...berat badan...memang sebelum pergi pun rasa cam dah berat dah, sebab dah timbang time jalan-jalan kat IKEA aritu...ingat timbang tu yang rosak..(bajet ringan lagi kan)


nak taw naik berapa kilo??naik bukan sikit-sikit....sekali timbang...hambek kau...3.5 kilo naik...alamak..!!!kalau ikut kan 5 bulan pertama hanya 0.5 kilo jer naik sebulan...ni dah lebih 3 kilo ni.....sampai nurse pun pelik apa la sampai naik banyak sangat....tergelak-gelak dia bila ida cakap baby yang nak makan, sampai pukul 3 pagi pun boleh bangun makan 3 keping roti sapu tuna.....bukan sikit makan.....maw pulak ari-ari bedal ayam....memang naik la....


so maw x maw next week kena g Klinik Kesihatan Ibu dan Anak untuk buat details check up...n nurse tu cakap kemungkinan kena minum air gula.....APA????? BIAR BETIK...????


sebelum ni macam-macam dengar ke'scary'an minum air gula ni....kakak ipar sendiri pun dah pernah cerita keperitan kena minum air gula...nak muntah la...pening sampai xnampak jalan la....alahaiii...takut betul la...camner la rasa nanti....kalau rasa cam air sirap okay gak kan...hehehe..


apa pun tunggu next week lah ni...hope xder la naik lagi berat ni...tapi ida still makan jugak la...cian baby klu ida xmakan...asyik mengeras jer perut ni klu xmakan....mak long cakap ni mesti baby boy sebab kuat makan...maw taw la tengok la abahnye...hehhhee...

cuma untuk membayangkan air gula yang sejuk lagi menyamankan...hihihi

Sunday, October 2, 2011

IM NOW.....

Assalamualaikum...........


wahhhh...lama sudah tidak mengunjungi blog ida ni.....sekarang bila ada kesempatan boleh la membloggerkan diri sendiri......


by the way....nampak x perubahan dalam blog ida ni....nampak x??nampak ke x???mesti la nampak kan...terpampang nala punya besaq lagi x boleh dok tanya kan...hehhehe....tu kat atas tu la.....bila tengok tu semua dah dapat taw la kan....


Alhamdulilah...ida dah nak masuk 5 bulan mengandung....masih dalam rasa cam x percaya sebab ida masih macam biasa-biasa je.....juz badan makin berisi.....bak kata lain...makin comel...hahahaha..


sepanjang tempoh ida mengandung ni...alhamdulilah la..ida x menghadapi sebarang alahan or muntah-muntah....kadang-kadang tu lupa diri sekejap diri tu tengah mengandung......siap boleh dok melompat atas katil time nak landing...apa lagi en suami pun siap membebel2.....sabor je la dapat isteri macam ni....bab mengidam pula xder la yang pelik2...juz ida suka sangat makan seafood...terus teringin nak makan stimboat ni...wahhhh....sedap nya.....(sambil mengesat air liur meleleh)

syukur sangat bila ingat keadaan ida yang macam ni...kadang-kadang tu takut jugak baca mom to be yang ada macam-macam alahan....semoga baby ida nanti sehat dan senang dilahirkan la macam mana ida mengandungkan baby ni...aminnnn.....

gambar raya tahun pertama sebagai suami isteri

Thursday, August 25, 2011

SALAM LEBARAN

Fuh...fuh.....opsss....mintak maaf xabes lagi habuk kat blog ni....hehhehee...bukan men lama lagi nak dapat mood menaip ni.....sampai sekarang ni pun macam mengagahkan diri jugak la.....terus memerah otak dengan perkataan-perkataan serta ayat-ayat yang bersesuian...almaklum la....semua hati kena jaga kan....bak kata pepatah....terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padah nya....so pengajaran untuk ari ni....berfikir dulu sebelum berbicara....wahhh...dah macam cikgu tadika pulak...hehehhee

errmmm....pejam celik...pejam celik....dah nak abes dah bulan ramadhan ni....cepat betul rasa nya...dan alhamdulilah...taun ni pertama kali berpuasa sebagai isteri....memang rasa lain sangat...dulu bangun sahur terus g dapur makan...tapi sekarang dah lain...bangun awal, tolong MIL siap-siapkan makanan...pastu masuk bilik balik kejutkan suami...so sweetttttt....hahahahaa...dan insyallah...buat pertama kali jugak ida dapat berpuasa sebulan penuh....aikkkk......sebulan penuh?????hahahhaha....hal tu...nanti ida citer k......banyak nya benda yang nak citer ni....insyallahhhh....hehehhe

xsampai seminggu lagi dah nak raya....so buat kesempatan kali ni...ida dan suami nak ucapkan kepada semua-semua yang sudi membaca blog yang xseberapa ni dengan ucapan

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"
"MAAF ZAHIR BATIN" 


Thursday, August 18, 2011

SETELAH SEKIAN LAMA NYA

assalamualaikum w.b.t....

lama sangat x meng'update' blog ida ni.....time dulu tu tengok sama-sama buat persiapan nak kahwin..sekarang bila dah lama x bukak blog ni...tengok ramai dah kawen dah pun siap ada yang nak jadi mak budak dah....btw...tahniah untuk anda-anda semua.....ida pun tumpang gembira...n yang bakal nak mengadapi perkahwinan tu...bawak-bawak bertenang...bah kata...'pelan-pelan kayuh'.....hehehe

yang rasa cam terharu ni...dulu tengok followers xsampai 100...sekarang dah lebih dah 100 (even lebih 9 orang kan)....thanx dear...sudi jugak nak mengikuti blog yang dah nak berhabuk ni.....nanti ida follow u'ollz balik k.....

banyak sebab yang xdapat dielakkan untuk meng'update'kan blog ida ni...almaklum la kan dah ada orang yang kena dok jaga kan...hehehe...so bila kesempatan ada kat kampung ni n si suami masih di klang sebab kena keja, boleh la menghadap blog ni sampai lebam...

sekarang ni macam tengah ambik mood menaip ni...rasa cam dah x reti dah nak bercerita ni....walau banyak jugak benda nak diceritakan ni....pasal hal kawen-kawen dulu pun xabes citer lagi...basi pun x pe...bley jadi keju kan...hehehe....

tapi rasa cam nak ambik mood dulu....nanti ida citer k.....jangan mare aaaa....

saja nak letak gambar ni...hehehhe....

Monday, May 30, 2011

HANA TAJIMA IN DA HOUSE..!!

bajet hana tajima kan...hahahaha...orang len dah lama dah pakai tudung fesyen ni, ida baru nak start kan...besa la baru dapat taw perkembangan fesyen terkini...huhuuhu...macam mana pun fesyen tudung ni untuk buat pakai sekejap rasa boleh la...kalau nak pakai buat seharian tu macam agak panas...kain pashmina ni pun agak tebal...berpoluh jugak la dibuatnya....

tapi bagi membantu adik ida yang sorang ni untuk mendalami ilmu fotografi ni...kena la si kakak ni menjadi model xbertauliah....tapi best sebab memang dah lama xdatang sawan camera ni....ini lah akibat isteri balik kampung tanpa suami di sisi...hahahahha....  =D


mengimbau kenangan pre-wedding...  =D

Model kena makeup sendiri....

Friday, May 27, 2011

HANTARAN - FOR HIM

dah lama sangat xupdate blog ni...sekarang ni dah ada kat umah sendiri , ambik peluang la nak update blog ni....

so kali ni ida nak review hantaran yang ida bagi untuk amir..ida buat guna bakul jer...hias je bakul tu n barang hantaran taruh je dalam bakul tu...simple n nice...plus cute kan bakul ni...ehehhe...credit to kak ina diatas kekretifan beliau mendeco bakul ini....

semua 6 bakul jer n plus 1 hantaran jiran bagi, total 7 bekas for him

Sunglasses
Chocolate
Perfume
Jeruk made in Penang
Wallet
Buah-buahan
Hasil tangan kak ina....awesome
Assistant Kak Ina =D
Keadaan sebenar tempat kejadian....barang-barang assistant pun turut terlibat..  (-_-")

Wednesday, May 25, 2011

PENAWAR JIWA

OP untuk majlis bertandang ida dah review sikit gambar ida time majlis kat sana.......bak kata beliau buat penawar jiwa yang memang sedia xsabar nak tengok gambar sendiri..hehehe...perkenalkan OP untuk majlis bertandang ida...EDI EDHAM

memang senang berkerjasama dengan beliau...maybe dah kenal kot....edi ni jugak la OP untuk majlis tunang kak farah...dari situ la ida kenal edi ni.....beliau ni sangat la mementingkan kesempurnaan....sampai setiap kali ambik gambar, dia akan zoom gambar tu tengok kalau-kalau ada yang terpejam mata ker, tengok tempat len ke...n kalau ada mesti dia ambik sekali lagi...so harus la gambar sepanjang majlis tu mata terbuka kan..xder la macam gambar orang tido sambil jalan pulak...hehehehehhe

time outdoor shoot pun...lagi best...dia banyak pakai lighting so boley la nampak terang n ada effect yang cantik kat gambar tu...ditambah pulak time ida outing tu dibantu oleh kak farah n kak neeya sebagai fashion director..tu yang banyak membantu dalam posing memosing ni....berserta sano n ayien sebagai flashman....wahhh...nampak cam gempak jer kan....btw THANKS semua......

so pe lagi...jom layan gambar penawar jiwa ni... ^_^




semua gambar ni ida ambik kat FB beliau sendiri : EDI EDHAM

Tuesday, May 3, 2011

GUESTBOOK TABLE

aiiii......lama nya la kan ida xupdate blog ida ni...dah berhabuk dah blog ni....fuh...fuh...fuh......aaaccchhuuuummmmm...!!! sorry.....hhehehe

untuk kali ni ida nak buat entry pasal guest book ida.....guest book ida ni ida dah pernah dah citer sebelum ni...ida sangat berpuas hati....  =D

mula-mula nak buat dekat garaj kereta tapi disebabkan ayah nak letak meja untuk saudara datang lepak-lepak kat situ, pastu bertukar pulak letak kat depan khemah tapi disebabkan hari ida bersanding tu hujan xberenti, lastly abang ngan decide nak buat kat pintu pagar depan umah....sangat terharu sebab abang ngah banyak tolong ida merealisasikan booth guestbook ida ni...thanks sangat-sangat......pagar rumah tu dibuka sampai kedalam, meja ida letak bagi tahan dari pintu pagar tu tertutup n pagar tutup dengan langsir putih...sangat mudah...sebelah meja ida letak white board yang dibalut dengan kain pink n ida tampal gambar family ida...sangat suka tengok gambar-gambar tu.....

tempat sangat strategik sebab semua boleh nampak guestbook ida ni....thanks kepada yang sudi meninggalkan ucapan kepada pasangan pengantin yang comel aritu...hikhikhik

deco untuk guestboo table sangat simple tapi menarik....tengok la sapa yang deco-deco kan...hehehe...dan dalam bakul tu la small gift untuk tetamu yang sudi bagi ucapan....
"Selamat Pengantin Baru Mak Lang".....ida tolong translatekan..sangat cute diaorang ni
so semuanya berkaitan dari guestbook, deco table n semua pasal guestbook ida sangat ida suka..memang xsia-sia la ida buat semua ni......happy dapat baca semua ucapan saudara-mara n kawan-kawan sambil baca bersama suami tercinta dalam bilik pengantin...wahhhh.....sssoooooo sweeettttttttttttt....^_^

Sunday, April 24, 2011

WEDDING HENNA

ida pernah buat al-kisah tentang henna ni....boleh click sini

tapi finally ida minta orang yang buat henna tu datang umah buatkan untuk ida....sebab pe ida pilih dia????

semua ni sebab nye...butik yang ida nak pergi tu ambik RM100 tapi kena pergi sendiri kat butik tu n kebetulan xder sapa nak bawa ida pergi n yang memang ida xjadi ambik kat situ sebab ari khamis dia tutup...ida akad nikah petang jumaat....butik tu minta ida datang ari jumaat pagi...uuihh....memang tak la......

Naas adalah orang yang bertanggungjawab melukis henna kat tangan n kaki ida....Naas ambil RM150 untuk perkhidmatan datang terus ke rumah n time malam lepas isyak pun dia boleh datang....so memang senang sangat...buat henna terus boleh tido...siap percuma lagi buat kat kak ina...kak ina pun nak jugak dia...xpe la...sek bek percuma...hehehehehe

so kalau sapa-sapa nak perkhidmatan dari Naas ni boleh la call k, senang sangat berurusan dengan Naas ni yang sangat peramah...try la call k...^_^
NAAS
016 4288608
siap pakai baju tido dah ni....hehehhe...
nampak kesungguhan Naas ni.... :)
yang kat jari tu yang paling ida suka
bahagian atas tangan
bahagian tapak tangan (bintik-bintik yang cute)
bahagian kaki
saje nak close-up bahagian tepi kaki ni....sangat suka......
proses ni ambik masa xsampai sejam....namun hasil yang sangat la memuaskan ati.....walaupun xtahan lama tapi ida still puas ati jugak....bukan selalu dapat pakai macam ni...time kawen je la nak buat camni pun....seronok bila dah tengok design henna ni....nak sangat......amekaw...hihihihiihi

tengok memang sangat seronok tapi time nak tido tu agak terseksa jugak la.....nak guling-guling memang xdapat la....kejang jugak la sampai ke esok pagi tu...bangun jer dah bersepah dengan inai yang dah kering atas katil tu...tu dalam dok control habis tu.....heheheh...

selamat buat kat umah...boleh la tido terus....xdapat bayangkan kalau cam gini la gaya nya nak gi buat kat butik tu...rasanya balik umah dah xnampak rupa dah pe henna ni....huhuhuhuu

Friday, April 22, 2011

TQ STICKER

TQ sticker ni ida buat untuk ditampal kat muka depan surah yassin...surah yassin ni ida nak bagi untuk kumpulan marhaban....

muka surat depan yassin ni ada tulis IKHLAS DARIPADA.....kalau nak biarkan kosong cam kosong sangat pulak....kalau nak tulis satu-satu maw tercabut tangan ni...walau pun 50pcs jer tapi saja buat teruk kan....mula-mula decide nak buat rubber stamp jer....cop jer atas tu...senang

tapi bila ida dengan mak ayah g jalan-jalan kat JAYA JUSCO BANDAR PERDA...terjumpa la kiosk buat sticker TQ ni....bila tengok harga rasa cam berpatutan jer so tanpa berfikir panjang terus nak buat....kemas dan mudah...hihiii

boleh pilih sendiri font n susunan yang kita suka

pelbagai jenis warna nak saiz kita boleh pilih untuk sticker ni...

harga yang berpatutan

hanya beberapa minit ja diperlukkan untuk siapkan sticker ni.....cepatttt
Tara.....Hasil yang kemas n cantik.....

Wednesday, April 20, 2011

BANNER AKU LA TU....

aiiii....nampak x perubahan kat blog ida ni....dah xder dah yang pengantin cumel duk atas kerusi sebab pengantin cumel da kena dok kat dapur pulak...hehehhe....tajuk n template jer yang berubah tapi ida tetap ida yang sama....cewahhh...ayatttttt....

ok la..kali ni ida nak bercerita pasal banner ida yang sebelum ni ida dah cite dah...boleh click di sini

nak taw macam mana banner ida yang xberapa ida berkenan tu...tengok la....siap mahkota bagai...kak ina cakap macam banner kindergarten pun ada....n siap kata ni design 3 tahun lepas...wahhh...pengkritik ayat nak pedas...puan punya badan lagi la xbuley nak terima.....


selang beberapa ari, ayah pun secara tiba-tiba minta ida buat design sendiri untuk banner ida....ayah nak g print len.....ida cakap kat ayah xpe la...pakai yang tu jer tapi ayah still nak g print len jugak....waahhhh...biar betul..dalam ati macam bunga sedang berkembang bila ayah cakap cam tu...ayah bagi taw yang banner yang dah buat tu kita letak kat simpang nak masuk taman...yang baru ni kita letak kat depan khemah....

ida pun pe lagi...terus la men'design'kan sendiri banner ida tu....walaupun xberapa nak reti kan...tapi berkat ketekunan dan ke'terror'an ida maka terhasil la banner yang serba ringkas tapi sedap mata memandang.....tapi sebenarnya banner ida ni diinpirasikan dari banner puan syafa kita....ida suka sangat tengok banner dia so ida pun nak jugak macam tu....puan syafa minta tiru taw banner u taw...hope u xsaman i pulak yeeee......  =D


ida sengaja xletak tarikh sebab boleh pakai lagi untuk kat umah amir....so xder la membazir sangat kan.....btw ramai yang suka banner ida ni tapi bukan sebab tulisan or pe juz sebab dapat tengok amir pegang bunga..kata nya comel...chait.....ida yang penat-penat design banner ni....amir jugak yang jadi sebutan semua...hampehhh....xpe la....comel-comel pun laki akak jugakkkkkkk......  =D