Sunday, October 16, 2011

FUHHHH..!!

Isnin  
2.00 petang
Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Telok Panglima Garang

Hari yang ditunggu telah tiba. hati berdegup kencang, jiwa x tenteram, jari dah start berpeluh...cuaca sangat panas...tapi kaki tetap menuju ke kaunter pendaftaran....muka tetap selamber macam xder apa-apa....dan seperti biasa buat rutin buat ibu mengandung.....(ayat di atas adalah penangan daripada penulis sendiri yang sering membaca novel, jangan anda pelik dan hairan)....

timbang berat...alhamdulilah xder naik banyak sangat...just setengah kilo....O.K
ambik tekanan darah...alhamdulilah...NORMAL

time buat urin test....memang sebelum pergi klinik lupa nak minum air banyak-banyak sebab asyik fikir pasal nak kena minum air gula jer ni....so masa nak kena g kencing tu, memang xrasa nak kencing langsung...siap boleh masuk keta balik minum air mineral yang memang ada dalam keta tu, walaupun ramai yang cakap xelok minum air yang ada lama dalam keta..tapi dah darurat sangat terpaksa la...xder la lama sangat air mineral  tu dalam keta, ada la dalam 4 hari...kira boleh lagi la kan....

tunggu punya tunggu, x rasa lagi ni, pergi pulak kedai runcit sebelah klinik beli air mineral...dah masuk 2 botol dah ni tapi xrasa lagi....ada la dalam setengah jam kemundian, paksa juga diri, dapat la jugak walau xbanyak...jadi lah....janji dapat result...NORMAL

tunggu nurse panggil...check perut n dengutan jantung baby....alhamdulilah...baby sehat.....
nurse pesan jaga makan sebab takut tekanan darah tinggi n dia bagi taw tanda-tanda awal bagi ibu mengandung yang kena tekanan darah tinggi adalah....pening-pening, muntah n pedih hulu ati....
ida cakap, buat masa ni xder la lagi rasa macam tu....so nurse cakap ida x perlu minum air gula sebab berat dah okay n just tunggu doktor sah kan untuk buat ujian tekanan darah atau tidak...

FUHHHH.....lega sangat bila nurse cakap x yah minum air gula....suka-suka....rasa cam nak lompat keriangan....tapi terus menyedarkan diri yang diriku ini tengah berbadan dua....keluar bilik nurse tu terus senyum sampai ke telinga.....tapi kena tunggu doktor la pulak...so tunggu lagi.....

sampai jer nama kena panggil...doktor selak buku merah tu, selak depan, selak belankang...n doktor cakap ini faktor ibu bukan faktor baby...kira baby sehat....terus doktor tulis...OBSERVE...

senang gila keja doktor tu....xsampai 5 minit ida duduk kat kerusi dekat doktor tu.....pegang pun tidak, scan baby apatah lagi kan....memang ida rasa cam agak x puas ati jugak la...tapi bila dah doktor tu tulis camtu means semua okay la kot.....hopefully...

balik umah citer la kat en suami....pasal doktor tu...en suami cakap next week kita g klinik untuk scan baby.....ida okay jer...lama dah xtengok baby....dulu pun tengok time mula-mula nak jadi....nak taw jugak apa la baby ibu buat kat dalam tu.....mesti best kan......xsabar nyeeee.....  =D

No comments:

Post a Comment