Saturday, November 19, 2011

UJIAN BSP????

Ingat x aritu yang ida kena minum air gula (ujian MGTT)...pengalaman minum air gula memang okay jer...xder la pe sangat....so last week dah dapat result...n nurse bagi taw yang kadar gula dalam darah ida amat la tinggi...bacaan untuk 1st ambik darah 4.9 dan lepas minum air glukos terus naik 8.7....means memang naik banyak....bacaan normal lepas minum glukos ialah 7.8...dan ida dikategorikan dalam "KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG"........OMG...biar betik....rasa cam cuak la jugak....

Terus nurse minta ida buat ujian BSP...ujian BSP???ujian apa la pulak ni.....nurse terangkan...ujian BSP (Blood Sugar Profile) akan dibuat lepas buat ujian MGTT dan klu result lebih 7.8 memang akan kena buat ujian BSP ni....ujian ni untuk memantau tahap gula dalam darah....ujian BSP ni ida kena buat setiap 2 minggu sehingga la ida bersalin....so terima jer la...untuk baby ibu sanggup...janji baby sihat...

takut jugak bila dapat taw macam-macam kemungkinan kalau paras gula dalam darah tinggi....diantaranya...ibu mengandung boleh pengsan dan akan terus koma....dan kemungkinan besar baby akan dilahirkan pramatang....takut la jugak....so nurse pesan kena jaga pemakanan n nasi pun kena kurang jugak sebab nasi pun penyumbang besar untuk menambahkan paras gula dalam darah....sedey nya xdapat makan banyak-banyak...huhuhuu

berbalik ujian BSP yang ida dah buat untuk pertama kalinya....ujian ni nurse akan ambik setitik darah kat hujung jari..bacaan paras gula akan diambil...sehari kena 4kali ambil darah....dulu bukan main kedekut lagi nak bagi orang ambik darah...sebab bulan-bulan memang sentiasa keluar darah kan...hahahah...nah sekarang...memang keje ambil darah jer la....



Result ida untuk ujian BSP ni...8am(5.2), 10am(5.9), 2pm(4.9) dan 8pm(ida xsempat buat sebab OTW balik penang...boley???)....kira kebanyyakkan paras gula ida untuk hari tu okay la...paras normal adalah bawah 7.0.....untuk aritu jer....ida memang control gila makan...makan pun sikit-sikit...air manis xminum langsung...takut bacaan tinggi...kalau bacaan tinggi kemungkinan kena cucuk insulin pulak...arrrggg...takuttt....xmo...xmo.....

ni semua pengajaran untuk ida jugak..supaya xlayan sangat keinginan nak makan manis-manis...kena ambil makanan yang seimbang jer....tapi masa buat check-up lepas ujian BSP ida dapat taw berita yang agak memeranjatkan....apakah berita tersebut...tunggu next entry la pulak k...hehehe... =D

1 comment: