Saturday, November 5, 2011

ALA....INGAT LEPAS...

ingat x dulu ida hampir-hampir kena minum air gula....??? ingat time tu memang lepas la...tapi bila kena g check up untuk minggu yang ke-24..bila timbang je...berat naik 5 kilo dalam 2 minggu...hahahha...gila ah....nurse pun sampai 2 kali suruh naik penimbang tu.....

lepas tu apa lagi...sah-sah la kena minum air gula....siap dikepilnya note kat buku merah i tu......  (-_-")

tujuan buat test ni...nurse tu cakap untuk nak menentukan sama ada ida ni ada kencing manis ke tak....means bila ida minum air glukos, terus dapat kesan penyakit kencing manis tu.....tapi kalau dah minum air manis mesti la ada gula kan dalam darah kita...errrmmm...still x berapa nak faham lagi....



siap dibesarkan "JANGAN LUPA".....hahahah
 bila dapat taw nak kena minum air gula...start nurse tu bagi note, memang ida stop minum air manis..takut gak klu ada kencing manis pulak kan...even mak ayah ida xde kencing manis......ida pun berpuasa la...malam tu memang sharp kul 10.00 berenti makan....tengok suami minum milo pun cam sedap je...tapi terpaksa la menahan nafsu....

keesokkan pagi tu, pukul 8 dah ada kat KK Telok Panglima Garang...nurse panggil ambil darah yang pertama....ngeri gak tapi muka tetap mantain cun..hehehe...pastu terus g minum air gula tu...

Mug yang dipenuhi dengan air Glukosa

Ini lah dia....air nya.....nampak menyelerakan bagi orang yang kehausan tahap maksimum
sebelum minum ingat manis gila la macam diwar-warkan di media massa sebelum tu...hehee..tapi bila minum tu...xder la rasa manis sangat...air gula nya pun xder la likat sangat..dan yang paling penting time tu memang ida haus sangat....so sekali hadap jer, terus habis....kalau bagi secawan lagi pun ida ON jer....ehehhee...lagi pun maybe mak ida selalu buat air teh '0' yang agak manis, so untuk air semanis ni...bagi ida okay jer.....

habis minum, nurse suruh tunggu 2 jam, tanpa minum atau makan...ala...xboleh makan lagi.....nak tunggu kat situ memang lama sangat...so apa lagi...cabut balik tido kat umah pun best gak.....sampai umah, sambung tido...

pukul 10.00 g balik klinik untuk ambil darah kali ke-2.....kali ni ambil darah...rasa sakit la sikit sebab ambil dia cucuk jarum tu kat sebelah yang first tadi kena cucuk....tapi yang penting, muka still maintain cun...hahaha

lepas je ambil darah....terus boleh balik....result untuk test ni, 14hb baru dapat taw...harap-harap lepas la...aminnnnn.......

No comments:

Post a Comment