Sunday, February 27, 2011

AL KISAH INAI LUKIS

ida ni amat la suka inai lukis-lukis ni.....sebab time ida kecik dulu, jiran sebelah umah ida ni india muslim...memang datang dari india...sangat baik orang nya....kalau masak pe mesti panggil kitaorang pergi makan....ada satu manisan yang ida sangat suka...ida xtaw nama pe...memang sedap sangat-sangat...dia macam bubur tapi pekat la...manis pun kira sedang-sedang jer....sedappppp....(dah meleleh dah air liur ni)...tapi yang sedih nya....jiran ida tu dah pindah dah masa ida darjah 6 dan dari saat itu sampai la sekarang ida dah xjumpa dah manisan macam tu la.....sedihhhhhh

ok...ok...berbalik kepada topik utama....boley pulak melalut pasal makanan....sabar jer la.....jiran ida ni satu lagi sangat la pandai buat inai lukis...bila nak buat tu juz cakap jer nak buat..nanti dia buat kan la...kadang-kadang tu...lepas hilang jer warna inai tu, terus nak mintak lukis inai lain....sampai pergi sekolah mesti orang cam pelik ida pakai inai macam tu...tapi ida suka....teringat kat auntie tu...mana la dia sekarang ni.....kalau x mesti kawen ni ida minta dia buat kan...jimattt...hehhehe

tapi banyak jugak kontroversi pasal inai lukis ni....sampai ada satu ketika dulu, orang opis ida cakap HARAM pakai inai lukis...wattt???ida yang peminat kipas-susah-mati inai ni rasa cam kuciwa jugak la....terus buat research pasal inai ni dan ida dapat taw...bukan haram buat inai ni tapi haram kalau lukisan tu dilukis binatang, orang atau mirip macam tattoo...kita boleh lukis inai ni dan hanya dibolehkan lukis bunga atau daun-daun jer.....so terserah masing-masing punya diri la..... 

macam mana pun...ida tetap juga suka inai lukis ni...raya tahun lepas pun ida ada juga buat inai lukis ni...time tu tengah mencari pakej pengantin n butik tu juga ada buat untuk inai lukis...tanya punya tanya...harga untuk kedua-dua belah tangan baru RM15..ida rasa macam murah jer...so ida terus nak buat...lagi pun dah dekat raya boley la melaram sama kan....design yang dia buat pun menarik...

ni la inai raya ida.....  =D

untuk kawen ni...ida dah tanya amir n amir cakap ok jer....ida sangat seronok plus teruja....hehehe...ida ada juga tanya orang yang boleh buat inai lukis ni datang rumah...tapi bayaran untuk buat inai plus kos dia datang umah, total semua RM180...ahhh...!! agak mahal jugak la harga tu....jauh lagi mahal dari butik yang ida pergi buat inai tu..bajet lari la macam tu.....ida rasa untuk kawen ni...ida pergi kat butik pengantin yang ida buat inai raya tu jugak kot....biar la susah sikit dari nak bayar lebih kan...banyak lagi benda boley buat dengan duit tu......

ni antara design inai lukis yang ida rasa nak buat jugak la....tapi yang lukis kat kaki tu yang sangat menarik kan....nak ke diaorang buat macam tu....hhehehee
sumber : Dunia Pesona

from google

5 comments:

  1. eh2 uniknye inai yg kat kaki tu...suke :)

    ReplyDelete
  2. sya nk jgak... tpi kna byk skill kit sbb nk elak inai kt tgn 2 nmpak serabut..

    ReplyDelete
  3. wah ramai peminat inai.xde pic closed up ke ida..xnampak sangat design nye, kalau sudi jom la lawat blog saya tentang inai juga.

    ReplyDelete