Thursday, February 24, 2011

MENGAWAL BERAT BADAN BAGI BAKAL PENGANTIN

kat sini ida nak berkongsi sikit information berkenaan kaedah nak turun kan berat badan....dan ida rasa semua dah taw nak turun kan berat badan tapi dengan cara yang betul tu maybe xramai yang taw...ida pun lepas baca article ni baru la ida taw serba sikit....ida bukan pe...saje nak berkongsi...benda yang elok xsalah kan nak berkongsi....

bila cakap pasal nak kurus, mesti ramai yang cakap xyah makan sebab takot gemok....tapi tu semua salah sebenarnya...lagi bertambah sakit lagi ada la.....kita boleh makan tapi dalam kuantiti yang sikit jer n yang penting berapa banyak yang kita makan (kalori), banyak tu jugak la kita kena bakar kalori tu....

macam susah kan....tapi xder la susah mana pun...makan dalam kuantiti yang sikit tapi sekerap yang mungkin....kira sempat la makanan yang kita makan tu di hadam tapi jangan la tiap kali makan, bantai makan nasi pulak...sangat x sesuai.......

lagi satu, bila rasa cam makan banyak sangat..ida akan buat exercise...sekarang ni memang ida ari-ari pergi gym(tapi kadang-kadang ter'miss jugak :p)....paling kurang pun ida akan jogging 30 minit....bila badan dah keluar peluh rasa cam sehat jer.....ida xder la nak turun kan sangat berat badan ni....juz nak make sure berat badan ida x naik n ida ada stamina untuk buat semua persiapan ida menjelang perkahwinan ida nanti....tapi bagi sapa yang xder masa nak exercise ari-ari....boley jer time pergi kerja tu parking keta jauh cikit, kira berjalan pun exercise jugak pe....so macam iklan kat tv tu...tiada alasan untuk tidak bersenam... =D

dalam masa 2 minggu ni ida dah turun 1 kilo, memang x turun banyak sebab ida tetap makan, sehari mesti sekali ida makan nasi....memang ida juz target dalam masa 2 bulan ida turun 3 kilo jer....hehehehe...kalau u'lls nak turun kan berat badan dengan cepat...elakkan makan nasi n gantikan dengan makan oat sebab oat sangat la baik untuk menyerap semua kolestrol yang ada dalam badan kita tu.....dan yang paling penting elakkan makan waktu malam...amat lah tidak digalakkan...kalau lapar sangat...ida akan makan roti or minum milo.....

kadang-kadang mulut ni rasa cam nak makan jer...ye la kan...dok umah x buat pe, mesti fikir nak makan jer...sedangkan baru makan jer kot...so untuk ida mengelakkan diri dari godaan yang datang melanda tu, ida akan minum air kosong....bila kita minum air kosong terus rasa cam kenyang jer...lagi pun minum air kosong banyak-banyak boley mengeluarkan segala toksin yang ada dalam badan ( melalui proses pembuangan air kecil) so jangan la kita merungut kalau kerap g toilet...sebab tu sangat la baik untuk kita jugak.....lagi satu tips nak bagi kita selalu minum air...letak jer botol yang berisi air kosong kat mana-mana tempat yang kita mudah namapak...so bila nampak jer botol air tu mesti kita akan rasa nak minum....cuba la..!!!

nampak x ida...kecik jer kan..hehehhe
fuh...fuh....ni la teman baik ida...ari-ari minta teman...

2 comments:

  1. elya klo malam2 lapar..cepat2 minum susu anlene..ehe

    ReplyDelete
  2. sangat bagus untuk tulang...hehehhe...

    ReplyDelete