Friday, October 28, 2011

DA TWIN

Alhamdulilah..........atas kurniaan dan rezeki dari Allah SWT...........

NUR QASEH ADNI BINTI MOHD KHAIRYHAIZAL
DOB : 09-10-2011
TIME : 12.48AM

NUR QASEH AMANI BINTI MOHD KHAIRYHAIZAL
DOB : 09-10-2011
TIME : 01.08AM

photo by : Rdont Halim

tarikh cantik nampak....09-10-11.....hehehe.......ini la anak buah baru ida.....TAHNIAH...abang ngah n kak ina.......comel sangat......suka....suka.......boleh la nanti jadi geng dengan baby ida ni walau pun ida lambat 4 bulan....okey apa....hehehe  =D

Sunday, October 16, 2011

FUHHHH..!!

Isnin  
2.00 petang
Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Telok Panglima Garang

Hari yang ditunggu telah tiba. hati berdegup kencang, jiwa x tenteram, jari dah start berpeluh...cuaca sangat panas...tapi kaki tetap menuju ke kaunter pendaftaran....muka tetap selamber macam xder apa-apa....dan seperti biasa buat rutin buat ibu mengandung.....(ayat di atas adalah penangan daripada penulis sendiri yang sering membaca novel, jangan anda pelik dan hairan)....

timbang berat...alhamdulilah xder naik banyak sangat...just setengah kilo....O.K
ambik tekanan darah...alhamdulilah...NORMAL

time buat urin test....memang sebelum pergi klinik lupa nak minum air banyak-banyak sebab asyik fikir pasal nak kena minum air gula jer ni....so masa nak kena g kencing tu, memang xrasa nak kencing langsung...siap boleh masuk keta balik minum air mineral yang memang ada dalam keta tu, walaupun ramai yang cakap xelok minum air yang ada lama dalam keta..tapi dah darurat sangat terpaksa la...xder la lama sangat air mineral  tu dalam keta, ada la dalam 4 hari...kira boleh lagi la kan....

tunggu punya tunggu, x rasa lagi ni, pergi pulak kedai runcit sebelah klinik beli air mineral...dah masuk 2 botol dah ni tapi xrasa lagi....ada la dalam setengah jam kemundian, paksa juga diri, dapat la jugak walau xbanyak...jadi lah....janji dapat result...NORMAL

tunggu nurse panggil...check perut n dengutan jantung baby....alhamdulilah...baby sehat.....
nurse pesan jaga makan sebab takut tekanan darah tinggi n dia bagi taw tanda-tanda awal bagi ibu mengandung yang kena tekanan darah tinggi adalah....pening-pening, muntah n pedih hulu ati....
ida cakap, buat masa ni xder la lagi rasa macam tu....so nurse cakap ida x perlu minum air gula sebab berat dah okay n just tunggu doktor sah kan untuk buat ujian tekanan darah atau tidak...

FUHHHH.....lega sangat bila nurse cakap x yah minum air gula....suka-suka....rasa cam nak lompat keriangan....tapi terus menyedarkan diri yang diriku ini tengah berbadan dua....keluar bilik nurse tu terus senyum sampai ke telinga.....tapi kena tunggu doktor la pulak...so tunggu lagi.....

sampai jer nama kena panggil...doktor selak buku merah tu, selak depan, selak belankang...n doktor cakap ini faktor ibu bukan faktor baby...kira baby sehat....terus doktor tulis...OBSERVE...

senang gila keja doktor tu....xsampai 5 minit ida duduk kat kerusi dekat doktor tu.....pegang pun tidak, scan baby apatah lagi kan....memang ida rasa cam agak x puas ati jugak la...tapi bila dah doktor tu tulis camtu means semua okay la kot.....hopefully...

balik umah citer la kat en suami....pasal doktor tu...en suami cakap next week kita g klinik untuk scan baby.....ida okay jer...lama dah xtengok baby....dulu pun tengok time mula-mula nak jadi....nak taw jugak apa la baby ibu buat kat dalam tu.....mesti best kan......xsabar nyeeee.....  =D

Thursday, October 6, 2011

BIAR BETIK..??

Buat masa ni ida check up kat Klinik Kesihatan.....staff semua peramah n friendly...cepat sebab xramai orang n yang pasti dekat dengan umah..ida dah buat dah kad merah masa nak masuk 3 bulan aritu....so semalam g monthly check up.....macam biasa nurse suruh g kencing n ambil darah...n result dia memang okay....tekanan darah pun okay....tapi yang xokay nye...berat badan...memang sebelum pergi pun rasa cam dah berat dah, sebab dah timbang time jalan-jalan kat IKEA aritu...ingat timbang tu yang rosak..(bajet ringan lagi kan)


nak taw naik berapa kilo??naik bukan sikit-sikit....sekali timbang...hambek kau...3.5 kilo naik...alamak..!!!kalau ikut kan 5 bulan pertama hanya 0.5 kilo jer naik sebulan...ni dah lebih 3 kilo ni.....sampai nurse pun pelik apa la sampai naik banyak sangat....tergelak-gelak dia bila ida cakap baby yang nak makan, sampai pukul 3 pagi pun boleh bangun makan 3 keping roti sapu tuna.....bukan sikit makan.....maw pulak ari-ari bedal ayam....memang naik la....


so maw x maw next week kena g Klinik Kesihatan Ibu dan Anak untuk buat details check up...n nurse tu cakap kemungkinan kena minum air gula.....APA????? BIAR BETIK...????


sebelum ni macam-macam dengar ke'scary'an minum air gula ni....kakak ipar sendiri pun dah pernah cerita keperitan kena minum air gula...nak muntah la...pening sampai xnampak jalan la....alahaiii...takut betul la...camner la rasa nanti....kalau rasa cam air sirap okay gak kan...hehehe..


apa pun tunggu next week lah ni...hope xder la naik lagi berat ni...tapi ida still makan jugak la...cian baby klu ida xmakan...asyik mengeras jer perut ni klu xmakan....mak long cakap ni mesti baby boy sebab kuat makan...maw taw la tengok la abahnye...hehhhee...

cuma untuk membayangkan air gula yang sejuk lagi menyamankan...hihihi

Sunday, October 2, 2011

IM NOW.....

Assalamualaikum...........


wahhhh...lama sudah tidak mengunjungi blog ida ni.....sekarang bila ada kesempatan boleh la membloggerkan diri sendiri......


by the way....nampak x perubahan dalam blog ida ni....nampak x??nampak ke x???mesti la nampak kan...terpampang nala punya besaq lagi x boleh dok tanya kan...hehhehe....tu kat atas tu la.....bila tengok tu semua dah dapat taw la kan....


Alhamdulilah...ida dah nak masuk 5 bulan mengandung....masih dalam rasa cam x percaya sebab ida masih macam biasa-biasa je.....juz badan makin berisi.....bak kata lain...makin comel...hahahaha..


sepanjang tempoh ida mengandung ni...alhamdulilah la..ida x menghadapi sebarang alahan or muntah-muntah....kadang-kadang tu lupa diri sekejap diri tu tengah mengandung......siap boleh dok melompat atas katil time nak landing...apa lagi en suami pun siap membebel2.....sabor je la dapat isteri macam ni....bab mengidam pula xder la yang pelik2...juz ida suka sangat makan seafood...terus teringin nak makan stimboat ni...wahhhh....sedap nya.....(sambil mengesat air liur meleleh)

syukur sangat bila ingat keadaan ida yang macam ni...kadang-kadang tu takut jugak baca mom to be yang ada macam-macam alahan....semoga baby ida nanti sehat dan senang dilahirkan la macam mana ida mengandungkan baby ni...aminnnn.....

gambar raya tahun pertama sebagai suami isteri