Tuesday, March 8, 2011

YEAH...I GOT IT

entry kali ni ida nak share sikit perkara yang kita kena buat semasa penyediaan document nikah ni....

langkah-langkah yang perlu kita buat :-

 1. kita kena dapatkan borang kahwin dekat pejabat agama daerah masing-masing....bayar RM1.00 untuk borang ni..make sure perempuan dapat borang 2 taw...
ni borang kahwin ida
2. dah menjalani kursus kahwin dan telah mendapat sijil kursus perkahwinan...dah dapat tu jangan liminate taw sebab nanti time nak berurusan dengan pejabat agama, diaorang akan cop kat atas sijil kita tu....

3. menjalani ujian saringan HIV di kilinik kesihatan berhampiran...boleh tengok entry ni

4. dapatkan surat kebenaran berkahwin dari bakal suami kita
ni surat kebenaran berkahwin amir
5. isi borang kahwin tu dan sediakan:
     - salinan kad pengenalan sendiri dan pasangan
     - salinan sijil kursus perkahwinan
     - salinan kad pengenalan wali
     - salinan surat nikah wali 

6. lepas siap isi borang kahwin tu, bawa ke pejabat agama n jalani interview

time ida interview tu....xder la rasa cuak sangat sebab dah dapat soalan bocor kan....masuk jer jumpa tok kadi tu, terus tukar tune, jadi perempuan melayu terakhir...heheheh...yang best nya...tok kadi tu dah letak siap dah soalan bocor tu atas meja n suruh jawab solan 1 sampai 10....ida pun dengan gigih nya la jawab satu persatu...tapi tok kadi tu dok sibuk isi borang nikah...sampai ida langkau soalan pun dia xperasan...hahaha*gelak jahat.......sorry nye tok kadi nanti ida belanja tok kadi makan kenduri ida erkk....

7. selesai interview, bawak borang g kaunter, tunjuk kan IC, sijil perkahwinan n bayar RM5.00 untuk proses borang kita tu....

8. kena la tunggu 7 hari bekerja untuk dapat kan borang kebenaran berkahwin...

9. dah dapat surat kebenaran berkahwin tu, bawak g tok kadi tempat kita nak bernikah..

10. selesai sudah...tunggu hari nikah je la....hihihihii

alhamdulilah....semua document penting untuk akad nikah nanti semua dah settle dah.....besh...besh.....ida dah boleh kawen dah...xsabar dah ni...hehehhe....yeeppiiiiiiii..........^_^

6 comments:

  1. OMG! thanks for the info..i mmg tgh cari procedure tu camne...

    ReplyDelete
  2. iye ke...wah...ida happy sgt dpt share dgn u'll semua....thnx dear.... =D

    ReplyDelete
  3. ida..thaxxx.. akhirnya info2 ni sgt berguna.. nak tanya org tu interview ape ek? soalan bocor plz..

    nak tambah agi satu.. HIV test tu just pegi jerkan tak yah tunjuk borng nikah ke apa kan...konfius sbb ade org kata kena sttle borng2 nikah baru leh amek HIV test???? answer plzzz

    ReplyDelete
  4. nk interview tu xtentu jugak....ikut org interview tu nk tny pe...kadang2 tu mcm kawan ida kat perak juz suruh mengucap n selawat jer....pe pun kita kena ready jer la... =D

    untuk buat HIV test tu, xyah bawak borang nikah...juz pergi klinik kesihatan, bawak IC n RM1.00..tu je la...tp kena make sure dulu hari yang boleh buat HIV test sebab certain klinik kesihatan ada ari-ari tertentu jer.....lagi satu result HIV tu valid 6 bulan taw....so klu rs lagi 6 bulan nak kawen, dah boleh dah buat HIV test ni... =D

    ReplyDelete