Tuesday, November 30, 2010

BUTIK PENGANTIN PILIHAN

aii u'ollz....

entry untuk kali ni ida nak cerita jugak pasal vendor yang ida pilih untuk buat segala-segala persiapan untuk perkahwinan ida ni...ida ni jenis yang suka ambik semua sekali, kalau ambik ckit kat orang ni ckit kat orang ni rasa cam menyusahkan lagi pun kalau ambik sekali semua jauh lebih murah....

percarian vendor ida ni since bulan 9 lagi...lagi satu ida ni suka survey dulu harga, bagi ida bajet memang penting....ye la kan..ida ni bukan la banyak duit sangat lagi pun kalau tak kan pulak nak pakai abis duit hantaran tu nanti kan...so baek ida pilih yang murah dan yang bley bagi apa yang ida nak....ida banyak cari butik pengantin yang dekat-dekat kat umah ida, bukan pe ida fikir senang berurusan n kalau ada pe yang tertinggal cepat jer patah balik kan...hehehehe

lepas cari punya cari, dulu ida dah pernah dah citer pasal pencarian butik pengantin ni (here) tapi last sekali ayah mintak ida pergi kat butik pengantin yang pejabat ayah ida selalu mintak buat deco untuk event-event pejabat ayah ida anjurkan.

bila ida pergi jer kedai tu, ida tengok ada jugak baju yang cantik-cantik, ok...sebelum ida pergi kedai ni ida dah buat senarai pe yang ida dapat kat butik yang 1st ida nak tu....ida pun bagi senarai tu siap ida topup ckit la kan...tapi yang terkejut tu..ida dapat harga yang sangat murah dan berbaloi-baloi...!!! ida tanya 2 3 4 kali jugak la harga tu dengan apa yang ida nak...n dengan muka yang selamba abg zam angguk jer...wahhh...sangat teruja...so finally ida decide ida ambik BUTIK PENGANTIN TERATAK KASIH.

butik ni sangat senang berurusan sebab dia tak buat dalam pakej...bagi ida sepanjang ida survey..banyak butik pengantin menyediakan pakej dan tetap kena ambik item yang ada dalam pakej tu tapi bila kita nak tolak salah satu item yang dalam pakej tu mesti dorang tak bagi atau harga akan dikira satu-satu...jadi mahal balik....tapi kat butik teratak kasih ni, memang tak ada pakej sebab dia akan ambik kira item yang kita nak tapi harga amat berpatutan....sangat suka...!!!!

Monday, November 29, 2010

AL-KISAH CINCIN RISIK KU

aiii...


entry kali ni nak bercerita ckit pasal cincin risik ida ni....


mulanya ida dah bagi taw kat amir..tak payah la nak beli cincin risik..tunggu tunang nanti bagi cincin tunang jer la....tapi amir pulak nak bagi jugak kan...(tapi dalam ati ok jer, dah orang nak bagi kan..hahaha)


dari ari isnin lagi amir dok tanya ida pakai cincin size ape....ida selama ni tak pernah nak ambik taw pun jari ida ni besar mana...disebabkan malas nak g kedai emas semata-mata nak tanya size cincin jer, ida pun try la cincin kawan ida..tengok-tengok padan pulak terus la tanya size pe cincin tu...baru la ida taw selama ni ida pakai sincin size 14...


yang best nye...amir tu ari khamis baru nak g cari cincin tapi g kedai emas,kedai pun dah tutup nampak sangat dah malam baru nak g cari...tu pun kak farah yang msg bagi taw..so ari jumaat la baru amir nak kalut g cari....cian bakal suami ku itu...(tp memang taw pun amir ni suka buat keje last minute)


time nak beli tu..amir boley call tanya betul ker cincin ida ni size 14 sebab dia cakap cam besar sampai bley pkai kat jari kelingking dia...nak cakap jari ida ni gemuk la tu...nak buat camne nasib la u dapat bakal isreti jari comel-comel..


lagi satu yang terharu sangat sebab amir g beli cincin tu sorang-sorang...so sweet sayang.....(tolong muntah jauh dari PC anda).....


ida suka sangat cincin yang amir pilih ni...cantikkkk...thnx sayang...muax*
  

Sunday, November 28, 2010

KERISIK ORANG

aiii.....
tu la title yang ida dapat dari kawan-kawan lepas family amir datang merisik ida kelmarin...hampeh tak sedap langsung...ade la pulak kerisik..ingat nak buat kerabu ker...bertuah betul dapat kawan macam dorang kan....

so kat entry ni juz nak cerita pasal family amir datang merisik ida kelmarin (27/11/2010)

macam-macam la kena buat sebelum family amir datang...lepas taw jer bakal mertua ida nak datang...pe lagi kena la mengemas2 rumah ni...rumah actually tak la selerak sangat tapi still rasa perlu jugak nak kemas...menyental dinding dapur dan lantai bilik air...mana la taw nanti mertua ida tu nak datang dapur n masuk bilik air...kang nampak pulak kotoran yang dekat berapa bulan ida tak sental bilik air tu...malas pun jangan la sampai orang len taw kan...tambah-tambah kat mertua...lagi la tak bley tunjuk..hehehehe

ingat mak ayah amir jer yang datang tapi malam sebelum tu mak amir dah call cakap kak efa,bard,amy,ee n yan pun nak datang sama...ramai jugak la...sebab dorg pun nak datang jalan2 kat penang jugak...ok la tu
awal-awal pagi dah kelang kabut dah...nak ready pinggan, nak kemas-kemas rumah ckit-ckit, kakak-kakak ipar tolong mak masak...tapi yang paling best kak naemah masak memang terbaek...kak ina pun banyak sangat menolong...thnx kakak-kakak ku semua...tu x kira abg long yang dok mengoreng ayam...masing-masing ada tugas masing-masing....ida ni buat tak nak tolong tapi bak kata cik ayu n cik nora ida tak yah buat pe juz pakai cantik2 jer...hehehehe...

dalam kul 12 lebih sampai la amir n family...masuk umah salam-salam semua...sembang sikit-sikit terus mak jemput dorg makan...tapi memang agak penat la...ulang-alik g dapur angkat makanan...tapi xpe la..demi bakal mertua ku jugak...(waahh...ayat maw gedik jer kan)...
lepas selesai makan semua...mak ayah n mak ayah amir berbincang pasal ari tunang nanti..ida ni ingat nak lari kat dapur jer..malu la konon kan...tapi kak ina panggil dok depan jugak...kira time bincang-bincang tu semua ada....so conform 18hb november ida akan bertukar title pulak...sukeeee....(gedikkkkk)

so selesai bincang-bincang mak amir pun bagi cincin risik kat mak ida sebagai tanda family ida terima...yang mak ida pun kat situ jugak la nak sarung cincin tu...malu sangat....pasal kejadian mencari cincin risik ni nanti ida buat entry len k...

 cam pe lagi senyum tu...overr.....

 perbincangan sedang bersidang.... :p
saat mak sarungkan cincin ke jari manis ku yang comel :p

Thursday, November 25, 2010

SEDAP...~~~

aiiii
entry kali ni juz nak tunjuk yg ida ni walaupun x berapa nak pandai masak tapi pandai jugak buat cupcake..

sedap taw...betul ni....hanya dengan percubaan pertama, ida berjaya membuat cupcake yang enak..mesti la kan sendiri buat, sendiri la yang puji (nek lif tekan butang sendiri..hehehhe)..tak sangka betul ada jugak bakat terpendam selama ni...tapi buat masa ni sebarang tempahan tidak diterima (macam la ada orang nak order..perasantan bley..)

 resepi wajib ada...
mixer xjumpa plak so kacau pakai tangan jer la....
 bancuhan cair tahap gaban....mcm x jd jer ni....
 tempoh bakar 20 minit...minit ke-15 still xnek lagi cupcake ida ni...hishhhhh
 akhirnya....menjadi jugak....
 taraaaa.....siap deco-deco lagi....i likeeee....

Sunday, November 21, 2010

DIY DOORGIFT

Morning....!!


seperti biasa hanya ida ja yang bekerja di ari ahad (sebab ida keje kat kedah)..memang xde mood sangat nak keje..bos pun xdatang pun arini...memang terbaek la bos ni.....so dari xtaw nak buat apa..ida pun mengooglekan diri sendiri untuk cari barang-barang untuk tunang nanti...


tiba-tiba terberhenti la kat blog cik meeya terus ternampak doorgift beliau time bertunang....memang ida ni tengah nak fikir jugak nak bagi ke tak doorgift untuk hari tunang nanti...tak kan la rombongan datang jauh-jauh x dapat ape kan....ida suka sangat idea brown paper bag yang dibuat cik meeya ni....sangat comel n yang pasti jimat.....


ni diantara brown paper bag yang ida rasa bley digunapakai...



sumber : blog cik meeya



Saturday, November 20, 2010

"KITA BUKAN INTERIOR DESIGNER"

Salam....kesinambungan dari tajuk di atas...(dah macam buat surat la pulak kan)

Ye la kan....ida ni pun lepasan engineering mn la nak reti sangat bab nak deco-deco ni kan....nak dimulakan cerita....hari ni mak pun ajak la gi beli langsir untuk buat bilik pengantin...memang majlis insyallah bulan 3 tahun depan, lambat lagi pun tapi disebabkan mak ida tu yang busy mengalahkan PM so kena la beli awal-awal kain langsir, bila free mak bley la menjahit...itu la kata-kata beliau....macam mana pun kena beli jugak...adoiiiii

so ida dengan mak bertemankan abang long n kak ipar pun menuju la ke A'lamoda kat Sungai Petani....kat situ la rasanya yang terbaek kot....sampai-sampai jer terus naik 1st floor bahagian langsir...bila tengok semua langsir rasa cam biasa jer pun...sebab sebelum ni dalam kepala otak ni dok ingat nak langsir kaler putih...kira bilik pengantin nanti serba putih la....

tapi lepas segenap pelosok ida tengok 1 langsir pun xder kaler putih...yang paling terbaek pun light cream...tiba-tiba abang long ida bersuara...kenapa nak kena cari kaler putih jugak??? dah tu ida pun bagi taw la apa yang ida nak...terus abang long cakap...kita bukan nya interior designer, yang selalu buat keje2 design2 ni....sebab utama abg long ida cakap macam tu kerana (wah ayat dah macam apa lagi) kaler yang ida nak memang x ada n langsir yang ada nak match dengan dinding bilik memang xsesuai....

ye la..ida ni memang x pernah nak deco-deco ni kan...sampai nek fed up sangat bila nak fikir kan kaler bilik dengan lansir nak beli...sampai brother yang ikot kitaorg pun muka dah len macam gak....so keputusan nya...lepas ni kena mintak ayah cat len bilik tu n beli langsir yang 1st ida nmpak, memang pasrah sangat dah ni......betul cakap orang, kalau 1st kita tengok n last sekali mesti kita akan pilih tu jugak...

so lepas ni dalam checklist untuk langsir bilik pengantin dah beley pangkah ...sangat suka......

cantik x??? (baca dengan nada eric okay)

alih-alih kain untuk baju kurung mak jugak yang banyak...itu lah ibu ku....



Friday, November 19, 2010

RISIK????

sekarang ni tgh sibuk buat persiapan untuk bertunang...tapi tiba-tiba pulak amir cakap parents dia nak datang next week untuk merisik...APA???

ingat terus datang tunang jer....masalah ida sebenarnya...xtaw sangat adat merisik ni...nak sedia apa...nak buat camna...bila tanya mak dengan ayah diaorang cam biasa....cakap datang jer..xyah bawak pe pun juz nak kenal2 jer...bila tanya amir, amir pulak yang tanya balik kat ida...nak bawak apa la bagai2....sangat bertuah dapat BF macam tu...(-_-")


Monday, November 15, 2010

IDEAS GUEST BOOK

guest book??? ermmm....perlu ker?? tapi bila difikirkan balik cam best n menarik la pulak kan...ye la nanti time kawen mungkin xsempat nak melayan semua kawan2 yang datang so bila dorg tulis dalam guest book tu dapat la kita baca ucapan kawan2 kita kan...mana la taw ex-boy dulu datang time tu la jugak nak luah perasaan...hahahaha...agak-agak la kan.....


lagi pun sekarang ni banyak jugak pengantin yang buat guest book ni....kat sini diantara guest book yang berkenan di hati.....


sangat suka yang nie

sambil sign bley gak tetamu layan pre-wedding kami kan..

 ni jenis gantung2 pulak..tapi nanti lepas kawen cm susah pulak nak simpan

ni yang paling suka..tangkap gambar tempek kat guest book tu tapi nak cari camera tu pulak sepasai...hhuurrmmmmm



Saturday, November 13, 2010

TUDUNG TUNANG

morning....!!!

awal la pulak bangun di ari minggu ni..tapi kena la praktik kan dari awal kan...mana la taw nanti kawen dok umah mentua so bagus untuk membangunkan diri seawal mungkin...hihiihihi

semalam sebelum tido tiba-tiba pulak teringat baju tunang dah hantar outer tapi tudung belum taw lagi nak pakai cam mana...so pagi ni terus buka google n cari tudung yang bersesuaian dengan tema moroccan yang ida nak buat untuk majlis tunang nanti...

sebut jer pasal tema moroccan ni en google terus bagi yang ala-ala purdah tu...cantik jugak kan...

 banyak lagi koleksi tudung kat sini


comel jugak kan....





ni yang paling simple


sangat cantik tapi amat x sesuai...hihihihii

sangat suka yang ada "gedik-gedik" kat atas kepala tu tapi xmo la tudung tu menampakan muka ida bulat yang memang hakikatnya sedia bulat..huhuhu..n yang penting nak la purdah tu...cantik kan...tapi cam segan pulak nak pakai nanti...(-_-")



Wednesday, November 10, 2010

1.1.1


Tengok...tengok...tengok.....n tengok lagiiiii..............

nombor yg sangat cantik tapi bagi ida xberapa la nak happy sangat sebabnya kalau bagi taw mesti ada yang  pengsan....ida pun dah hampir2 jugak ni....

alkisahnya...ida belum booking pe2 lagi untuk majlis tunang ida...wwwwaaaaaaaaaaaaaa.....
sangat menakutkan...dah la baju tunang pun da masalah ckit, cam entry ida sebelum ni klik here..

Monday, November 8, 2010

SAMPAI SUDAH.....TAPI.........

akhirnya sampai sudah baju tunang ku..tapi belum decide lagi la nak pkai baju tu or tak...cam tu pulak kan...macam pe ingat lagi..dah beli tapi xtaw nak pkai ker x..dah tu pulak kalau x pakai xtaw pulak nak pakai baju pe...ntah apa2 la kau ni....alahaii..(-_-")

actually utk majlis tunang ni nak buat ala-ala morrocan la...so terus nampak backgroung kaler gelap n baju kaler cerah...tapi x nak la kaler putih baju tu...sebab nikah dah nak putih, sanding pun nak putih...xkan tunang nak buat putih pulak...xnak la....

dah tu bila tengok cik puan ann punya wedding terus da ilham nak ambik baju kaler pe...ida ni bukan la nak buat sejibik cam cik puan ann kita ni...cik puan ann tersangat grand n awesome...ida punya majlis ni biasa2 jer la...hope cik puan ann tak der la pulak nak saman ida ni..sorry yank i xbanyak duit la nak bayar saman u... ^_*........

bila dah morrocan kan, nak pakai jubah la..tengok2 kat FB Butik Alnidah terpandang la jubah yang berkenan dihati...bukan sebab pe pun sebab kaler dia jer.....lps deal harga n bayar...arini sampai sudah jubah tersebut kepada tuan punya badan...(ida la tuan tu..lor..cam la org len xtaw..hampehh..)

sampai jer umah tadi petang terus try jubah tu....tapi yang sedih nya..jubah tersebut agak besar di badan tapi labuh jubah n labuh tangan sangat2 terletak elok2....disebabkan badan je besar terus rasa cam xjadi pulak nak buat baju untuk tunang...tapi bila MMS kat amir, dia cakap elok juz g kecikkan jer baju tu...ermmmm....ntah la...akan difikirkan kemudian......

*mood agak kaciwa.....

ni la sumber inspirasi ku...hehehe
from cik puan ann blog



Thursday, November 4, 2010

DIDERA BAKAL MERTUA...

alamakkk....tgk entry mcm kesian kn kat ida ni....xkawen lagi dah kena dera....kalau dah kawen nnt macam mana la kan..huhuhuuhu

jadi x ayat sedey ida tu..hahahaha....actually bukan kena dera pun la...cian bakal mertua ku..difitnah secara terang-terangan....naseb la dapat mnantu macam ni kan..hhihiihi...

seperti mana kita semua tahu (wahh..ayat mcm dlm parlimen pulak)...dah agak lama x menulis blog ni...semua ni sebab sibuk menolong di rumah mertua ku...almaklum la..nak jadi menantu pilihan kan..kena la tunjuk rajin ckit...lakonan semata-mata..hahahaha..(ni kalau mertua aku baca maw cancel jadi menantu)....balik je penat gila...rasa cm kalau tido 3 tahun pun belum tentu cukup lagi...huhuhuhu

cam gini citer dia....last week kira bakal abg ipar ida punya wedding...so si amir ni bawak la ida g kenal2 dengan adik-beradik dia, bawak pulak sehari sebelum..time tu pulak tengah masak2..bila dah pegi kenduri tu kena la tolong pa2 yg patut kan....ida ni dah la pemalu..(betul la...jgn gelak k)....bila sampai,dah kenal2..pandang kiri kanan...amir sudah hilang..alahaiiii.....sampai ati betul tinggal kan aku seorang diri terkapai2....tiba2 rasa macam nak menyembuyikan diri.....dari dok sorg2 xtaw buat apa..better kupas bawang kan...so pa lagi terus g dapur tengok pe yang patut dibuat kan....dok la smpai malam sebab malam de makan2...sek bek la bawak baju kurung lebeh kan...kalau x segan la pulak sorg2 pakai jeans dgn t-shirt...fuhhhh...selamat kan...

bila time majlis malam pulak...lagi la xtaw nak bt pe...bakal beras ida pun ok jugak org nya so bley la jugak sembang2 kan...tp scara tiba kak efa (bakal kak ipar) ajak g beli timun...pe lg..terus nak ikot, amir yg bawak kn musti la nk ikot...dh nek senggal dh dok kt umh tu...lps beli balik umh amir balik, ingat lepas tu bley la balik umah kak farah(kawan ida dok kat shah alam)...tp bapak mertua ku pulak paksa tdo kt umah tu...gilor apa....

so lps berusaha bg alasan yg munasabah tp tetap x diterima..last2 kena jugak la tdo umh bakal mertua ida tu...alahaaiiii...naseb la....kalau ada keta sndiri maw rasa cm nak kluar dr tingkap balik umh...hhuhuu...tp yg best nya...nak tdo kat sana tp xde tmpat nak tdo....smua dah penuh dgn adik beradik dorg...cmne...alih2 mak mertua sruh tdo bilik pengantin...disebabkan malam tu pengantin balik umah pengantin pompuan so bilik tu kosong la...aikkk....bley pulak tdo bilik pengantin...mmg gile gempak...xsempat kawen dah merasa tido bilik pengantin...hahahah...tp ida ni tdo mcm x tenteram la..mn la x nya...tdo atas katil pengantin kot...alahaiiiiii

pagi kul 7 dah bangun dah siap mandi kot...klu kat umh mmg x la...kul 11 belum tentu mandi lagi..hahaha..lakonan kena mantap okey....lps mandi sarapan n cam biasa xtaw nk bt pe...so tempat yg dituju pe lg..dapur la...tolong pe yg patut..tgk2 jam dh dkt kul 11..siap2 pakai baju dan sekali lagi xtaw nk bt pe...tnggu kak farah xsmp2 lg...mmg siyes xtaw nak bt pe sbb masing2 dah sibuk dah tym tu....sekali lagi dapur menjadi tempat sasaran....sempat la jugak buat rojak...wahhh....rojak penang mai taw...hihihihi..siap buat rojak sebekas jugak la...bwk g dpn..nmpak kak farah...fuhhhh...lega rasa nya + seronok sgt...

malam terus bertolak balik penang amir hantar....penat teramat sgt...tdo dari sg buloh smp jawi....hambik kau...cian amir..tp selamat la dia bwk kawan dia sorg...so xde la rasa cm dia sorg2 kan...ida mmg dah totally out dh...penat giler......smp la ke hari ni penat pun x abes2 lagi tu yg cm malas sgt nk update blog ni....malam ni jer rs cm rindu pulak tu yg bercerita panjang cover balik yg seminggu x update...bleyyyy...???

* bakal mertua, kak n abg ipar mmg cool n sporting giler
* tp x sempat nk g shopping sbb sbuk dgn kenduri ni......huhuhuh  :'(