Saturday, January 15, 2011

SEWA, BELI SIAP @ TEMPAH??

mula-mula ida fikir nak sewa jer baju nikah ni, ye la lepas nikah belum tentu nak pakai balik kan, maw nanti orang cakap nak nikah lagi sekali..so langkah paling selamat sewa jer la....senang...tapi abg long pulak cakap, kena la buat sebab baru ada sentimental value katanya...even xpakai balik pun bley la nanti tunjuk kat anak cucu..errmmmm...berzaman jugak la baju nikah ida nanti dok dalam almari tu....

lepas bincang dengan amir, amir pun cakap okay la kita buat...lagi pun dia memang x selesa kalau nak sewa baju nikah...mula nya nak beli siap jer baju nikah ni tapi bila g survey kat butik yang simple, simple sangat...yang grand mak aik x termampu la pulak...amir memang nak tempah jer baju melayu dia tu...kalau beli asing-asing takot xsama la pulak warnanya nanti.....nak beli kain xtaw la pulak bila la beli g beli sama-sama..macam-macam tul kan...

ida pun terus la tanya abg zam (vendor untuk pelamin n baju sanding ida nanti)...kalau kain n siap tempah baju berapa dia ambik n jawapan dia sangat la tidak diduga sebab ida pernah jugak la g jakel tym cari kain langsir ida dulu, kain jer dah dekat RM400 tu x termasuk tempah jahit lagi...memang la amat berbaloi-baloi....tengok jahitan abg zam pun kemas jugak...

kain abg zam cari, siap buat baju + veil + tudung = RM450..wattt???gila murah...boley la kan...
untuk baju melayu pulak..kain abg zam cari jugak + sulam kat leher n tangan + sampin = RM150
total sepasang baju nikah ida dengan amir = RM 600

wahhhh...amat la berbaloi-baloi...xyah nak pening-pening g cari kain sebab ida ni memang jenis rambang mata tengok semua nak...tu yang akan pening nanti, amir pulak memang xboley ajak dia g survey kain maw basah baju dia nanti...cian pulak tengok....

ida nak buat baju kurung moden la untuk akad nikah ni....nampak sopan n manis je kan... warna kitaorang decide pearl white...putih x putih sangat, krim x krim sangat...kira sedang-sedang jer la...xder la segan sangat nak pakai lagi lepas nikah nanti...boley la jadi baju raya kitaorang tahun ni...jimat-jimat...hehehhe

design baju nikah ida yang sebelah kiri tapi full lining la...credit to pesona pengantin
ni ida tengok kat blog cik yuna....suka gak dengan kain macam ni..
* tapi dok fikir nak kain full lace ke or kain macam kat atas ni...errmmmm...confius....... (-_-")

5 comments:

  1. kalau campur lace dgn chiffon boleh ke?apa yang ida nak tu sama macam apa yang kita imagine... tapi belum tanya dgn designer.dia tengah nak try sketch kan dulu...

    ReplyDelete
  2. xboley campur ker??xtaw la pulak...biasa la berangan ni macam2 pun boley kan...hehe....mst cantik ur dress.. =D

    ReplyDelete
  3. eh tak tau la...itu ayat tanya tu...hehehe
    kita pun nak mcm tu jugak...

    ReplyDelete
  4. erkk...kira sama-sama xtaw la ni..hehehe...tp rasa nye boley kot sebab kita yang buat dia..heeee..

    ReplyDelete
  5. ida, sapa yg jahit baju nikah awak? boleh bagi contact details tak?

    ReplyDelete